İran, Suudi Arabistan ile anlaşmazlıklarını gidermek istiyor!

İran’ın Bağdat Büyükelçisi, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri ile anlaşmazlıklarını “mümkün onan en hızlı şekilde” gidermek istediklerini açıkladı.

Büyükelçi İrac Mescidi, Irak haber ajansına verdiği bir mülakatta, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri ile olan anlaşmazlıklarını “mümkün olan en hızlı bir şekilde” çözmek istediklerini belirtti.

Mescidi, ABD’nin 3 Ocak günü Bağdat’ta İranlı general Kasım Süleymani’yi öldürmesinin de Suudilerle olası bir yakınlaşmayı engellemek için Tahran’a verilmiş bir mesaj olduğunu savundu.

22 Ocak günü Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal Bin Farhan da yaptığı bir açıklamada İran ile görüşmelerde bulunmak istediğini belirtmişti. Bu açıklamadan sonra İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, İran’ın “komşuları ile tartışmaya ilgili” olduğunu ifade etmişti. Farhan’a göre çok sayıda ülke arabuluculuk önerdi.

İki bölgesel rakip olan Tahran ile Riyad arasındaki ilişkiler yıllar içerisinde kötüleşerek, 2016’da tüm diplomatik ilişkileri koparmaya kadar vardı. Her iki ülke vekalet yoluyla da bir çok savaş ve krizde karşı karşıya geliyorlar. Yemen’de Suudiler hükümet güçlerini desteklerken, İran Şii Husilere destek veriyor. Suriye’de Tahran Şam rejim ile ittifak olurken, Suudi Arabistan başka gruplara destek sağlıyor.