İran Suudi Kralı’nı Tahran’a davet etti

İran Dışişleri Bakanlığı, Suudi Arabistan kralı Salman’ı resmi olarak Tahran’a davet ettiklerini açıkladı.

İran Dışişleri Bakanlığı’nın bir sözcüsü, düzenlediği basın toplantısında “İran Cumhurbaşkanı, kendisine yapılan Riyad daveti karşılığında Suudi Arabistan kralına bir davetiye gönderdi” dedi.

İran'ın yarı resmi haber ajansı Tasnim'e göre, iki ülkeden teknik heyetler diplomatik ilişkilerin resmi olarak yeniden kurulması için hazırlanıyor. Tahran yönetimi bu ilişkilerin 9 Mayıs'tan itibaren yeniden başlayacağını duyurdu.

Yemen ve Suriye’de yıllarca vekalet savaşına girişen İran ve Suudi Arabistan, mart ayı başında diplomatik ilişkilerini yeniden tesis etmek için anlaştı. Her iki ülke arasındaki ilişkiler 2016’dan beri kesik durumda.

BÜYÜKELÇİLİK YENİDEN AÇILACAK

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Nasır Kenani ayrıca Riyad ile Tahran arasındaki ilişkileri yeniden kurmayı amaçlayan anlaşmada öngörüldüğü üzere Suudi Arabistan'daki büyükelçiliğini 9 Mayıs'a kadar yeniden açmayı umduğunu bildirdi.

Kenani, iki ülkenin 10 Mart'ta Pekin'de imzalanan anlaşmanın imzalanmasından sonra "iki ay içinde büyükelçiliklerini yeniden açmasının beklendiğini" ifade etti. 

Sözcü, "Suudi tarafı ve biz, büyükelçiliklerin zamanında açılmasında ısrar ediyoruz" diye ekledi. 

Analistler Çin’in arabuluculuğunda iki ülke arasındaki yakınlaşmayı Ortadoğu’da kartların derinliğine yeniden dağıtılacağı şeklinde yorumluyor.