İran UAEK ile anlaşmayı bir ay uzattı

İran ile Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) arasında nükleer programın gözetimi için süresi dolan anlaşma bir ay ay daha uzatıldı.

İran yönetimi, Viyana’da müzakere halinde olan büyük güçlere zaman tanımak için, UAEK ile yapılan anlaşmayı bir ay uzatmayı kabul etti.

İran Parlamentosu Başkanı Muhammed Bakr Kalibaf, 23 Mayıs günü yaptığı açıklamada, anlaşmanın 22 Mayıs’tan itibaren sona erdiğini duyurmuştu. Kalibaf, “Üç aylık anlaşmanın sonlanması ile birlikte, kurumun nükleer tesislerin içerisinde kameralarla toplanan verilere hiçbir erişimi olmayacak” demişti.

Anlaşma 21 Şubat günü yapılmıştı. Paralel olarak, İran ile nükleer anlaşmanın imzacı tarafları olan Çin, Rusya, Fransa, Birleşik Krallık ve Almanya, anlaşmayı yeniden rayına oturtmak için müzakerelerde bulunuyor.  2015’te imzalanan anlaşma İran’ın nükleer faaliyetlerinin çerçevelenmesi karşılığında uluslararası yaptırımların kaldırılmasını öngörüyor.

Ancak ABD, Donald Trump yönetimi altında 2018’de anlaşmadan tek taraflı olarak çekilerek, maksimum baskı politikasına geçti. İran da bir yıl sonra kademeli olarak anlaşmadaki taahhütlerini askıya almaya başladı.

UAEK’in Genel Müdürü Rafael Grossi, “Gözetim ve denetleme faaliyetleri mevcut çerçevede bir ay daha devam edecek” diyerek, anlaşmanın 24 Haziran’da sona ereceğini belirtti.

Grossi, “Ekipmanlar kurumun koruması altında olmaya devam edecek ve veriler silinmeyecek, bu önemli bir boyuttur” dedi.

Grossi, bu çözümün ideal olmadığını ancak “acil durum tedbiri olduğunu” belirtti.

İran, Viyana’daki müzakerelerde anlaşma sağlanması ve ABD’nin yaptırımları kaldırması halinde tüm bilgileri verme taahhüdünde bulundu.