İran ve ABD arasında tutuklu değişimi

ABD ile İran arasında varılan bir anlaşma sonucunda tutuklu değişimi gerçekleşti. ABD Başkanı Donald Trump, İran’a teşekkür etti.

ABD’de tutuklu İranlı Mesud Süleymani ile İran’da tutuklu Amerikalı Xiyue Wang’ın Cumartesi günü serbest bırakıldığı bildirildi.

Açıklama İran Dışişleri Bakanlığı ile ABD Başkanı Donald Trump tarafından yapıldı.

İki düşman ülke arasındaki bu tutuklu değişimi, ilişkilerde bir yumuşamaya mı gidildiği yönünde soru işaretlerine yol açtı.

Tahran ile Washington, yaklaşık 40 yıldır diplomatik ilişkide bulunmuyor. 2018’de ABD’nin nükleer anlaşmadan tek taraflı olarak çekildikten sonra yaptırımlara dönmesiyle birlikte iki ülke arasındaki gerilim tırmandı.

ABD Başkanı Trump, tutuklu değişimi konusunda İran’a teşekkür ederek “çok adil bir müzakere” olduğunu belirtti.

Trump, Twitter üzerinde “Görüyorsunuz, birlikte bir anlaşmaya varabiliyoruz” diye yazdı.

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif de “Profesör Mesud Süleymani ile sayın Xiyue Wang’ın aileleri ile buluşması memnuniyet verici” diye belirtti. Zarif, “Xiyue Wang, İran’da üç yılı aşkın bir süre tutuklu kaldıktan sonra ABD’ye doğru yola çıktı” diye ekledi.

Zarif, başta İsviçre hükümeti olmak üzere tutuklu değişiminin gerçekleşmesine dahil olan tüm herkese “büyük teşekkürlerini” iletti.

Mesud Süleymani, İran medyası tarafından Tahran’daki Tarbiat Moddares üniversitesinde kök hücreler uzmanı profesör olarak tanıtılıyor. 22 Ekim 2018’de ABD’ye “araştırma çalışmaları” için gittiğinde tutuklanmış ve Atlanta cezaevine gönderilmişti. ABD ve Çin vatandaşı araştırmacı Xiyue Wang ise İran’da Kaçar Hanedanı üzerine araştırmalar yürütürken, Ağustos 2016’da Amerikan casusluğu yaptığı gerekçesiyle tutuklanmış ve 10 yıl hapse mahkum edilmişti.