İran ve Azerbaycan’dan ‘diyalog’ mesajı

İki komşu ülke olan İran ve Azerbaycan, aralarındaki anlaşmazlıkları “diyalog” yoluyla çözmek istediklerini açıkladı.

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ile Azerbaycanlı mevkidaşı Ceyhun Bayramov’un salı akşamı telefon görüşmesi yaptığı bildirildi.

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı yaptığı yazılı açıklamada “Taraflar, son dönemdeki söylemin ikili ilişkilere zarar verdiğini ve her türlü anlaşmazlığın diyalog yoluyla çözülmesi gerektiğini kaydetti”  dedi.

İran Bakanı Tahran ve Bakü'nün "iki ülkenin bağımsızlığına, egemenliğine ve toprak bütünlüğüne" saygı göstererek, "yanlış anlamalardan kaçınması ve ilişkilerini iyileştirmesi" gerektiğini belirtti.

Abdullahiyan, "Tahran ve Bakü'nün düşmanları var ve iki tarafın onlara ilişkilerini bozma fırsatı vermemesi gerekiyor" diye ekledi.

Son haftalarda iki ülke arasındaki ilişkiler, Azerybanca ve İsrail arasındaki yakınlaşma nedeniyle bozuldu. 

Abdullahiyan 6 Ekim’de yaptığı açıklamada, "Kafkasya'da jeopolitik değişimlere ve haritaların değiştirilmesine kesinlikle müsamaha göstermeyeceğiz. Bu bölgede terörist ve Siyonistlerin varlığından çok endişeliyiz” demişti.

İran ordusu ayrıca 1 Ekim günü Azerbaycan ile olan sınırda tatbikat başlatmıştı. Tatbikat ile bölgede kara güçlerini savaşa hazırlamak ve Bakü’ye mesaj göndermenin amaçlandığı belirtiliyordu.

İran ile Azerbaycan 700 kilometre dolayında bir sınırı paylaşıyor ve iyi ilişkilere sahip. Eylül 2020’de Yukarı Karabağ’da Ermenistan ile hafta savaşa tutuşan Azerbaycan son yıllarda özellikle İsrail ve Türkiye tarafından silahlandırıldı. Tahran Kasım 2020’de başta “Sünni cihatçılar” olmak üzere “tüm yabancı savaşçıların” bölgeden çekilmesini istemişti. Ayrıca İran’da Azeri dilini konuşan 10 milyon dolayında kişi yaşıyor.

Eylül ayında Azerbaycan’ın Karabağ üzerinden Ermenistan’a giden İran kamyonların gümrük vergisi dayatması, gerilimin tırmanmasına neden olmuştu.