İran ve Doğu Kürdistan’da eylemler sürüyor

İran ve Doğu Kürdistan’daki devlet güçlerinin saldırıları ve engellemelerine rağmen eylemler devam ediyor. Tutuklananlardan bin kişi hakkında ise iddianame hazırlandı.

16 Eylül’de Kürt genç kadın Jina Emînî’nin Tahran’da ahlak polislerince katledilmesinden hemen sonra başlayan eylemler aralıksız devam ediyor.

Yaklaşık 200 kentte yayılan eylemler, son günlerce özellikle öğrencilerin öncülüğünde sürüyor.

Doğu Kürdistan’da Sine Üniversitesi öğrencileri 31 Ekim günü de rejim güçlerinin saldırılarına rağmen protesto gösterilerinde bulundu.

Meriwan’da öğrenciler protesto eylemleri gerçekleştirirken, Seqiz’da gençler sokaklara çıkarak ateşler yaktı.

Doğu Kürdistan’ın Şino kentinde katledilen 3 kişinin kırkıncı gün anması nedeniyle kepenkler kapatıldı, protesto eylemleri gerçekleştirildi.

Pîranşar kentinde katledilen 16 yaşındaki Komar Deroftade isimli çocuk için cenaze merasimi düzenlendi.

Koma’ın babası, oğlunun mezarı başında yaptığı konuşmada oğlu ile gurur duyduğunu ifade etti.

Sine kentinde de katledilen 16 yaşındaki Sarina Saadi için cenaze töreni yapıldı. Yüzlerce kişinin katıldığı tören protesto eylemine dönüştü.

İran’ın da çok sayıda kentinde protesto eylemleri özellikle üniversitelerde devam etti.

Üniversite yönetimleri öğrencileri okuldan uzaklaştırmakla tehdit etti. Tahran’daki birçok üniversitede “ne kışla ne zindan, yaşasın üniversite”, “Şerif cezaevi oldu, Evin bir üniversite”, “Mücadele edeceğiz, öleceğiz, İran’ı geri alacağız” şeklinde sloganlar atıldı.  

Öte yandan İran yargısının eylemcilere yönelik zulmü de devam ediyor. Tasnim haber ajansına göre eylemlerin başından bu yana bin kişi hakkında iddianame hazırlandı. Yetkililer eylemcilerin devrim mahkemelerinde halka açık yargılanacağını bildirdi.

Gözaltına alınan ve tutuklananların net sayısı öğrenilemedi. Ancak muhalif kaynaklara göre 200 ile 450 arasında kişi katledildi, 25 bin dolayında kişi gözaltına alındı.