İran ve Doğu Kürdistan’da öfke büyüyor

İran ve Doğu Kürdistan’da 16 Eylül’de başlayan yeni halk hareketi büyüyerek devam ediyor. Devlet güçleri, şimdiye kadar yüzlerce kişiyi katletti.

Protesto eylemleri Kasım 2019’da yakıt fiyatlarındaki artışa karşı başlayan halk hareketinin üçüncü yıl dönümü dolayısıyla daha da boyutlandı.

22 yaşındaki Kürt genç kadın Jina Emini’nin 16 Eylül’de Tahran’da ahlak polislerince katledilmesinden sonra protesto eylemleri başlamıştı.

Benzeri görülmemiş halk hareketi üçüncü ayına girdi.  17 Kasım günü Doğu Kürdistan’ın Urmiye, Mahabad, Bokan, Seqiz, Dîwander, Sine, Kamyaran, Kirmaşan, Abdanan ve Îlam kentlerinde devletin saldırılarına rağmen halk sokakları terk etmedi.

Sine’de Aram Hebîb ve Şaho Behmanî isimli iki kişi, Bokan, Mahabad ve Seqiz’de ise Xefur Mewludî, Azad Hisên Pur ve Rehman isimli kişilerin devlet güçlerince katledildiği bildirildi. Onlarca kişi de yaralandı. İletişim olanaklarını kısıtlanması nedeniyle, eylemlerin yapıldığı her merkezden bilgi alınamıyor.

Sanal ağlarda paylaşılan görüntülerde Sine’de “diktatöre ölüm” sloganları duyuldu.

Devlet güçlerinin şiddetli saldırılarına karşılık verilirken, bir polis albayının öldüğü, bir polisin de yaralandığı yönünde bilgiler var.

Bokan kentinde belediye binası ateşe verildi.

Çarşamba günü Doğu Kürdistan kentlerinde devlet güçlerinin saldırılarında en az 10 eylemcinin katledildiği belirtiliyor.

İran’ın onlarca kentinde de protesto eylemleri gerçekleşti. Özellikle Tahran, Meşhed, Babol, Tewrêz, Bender Abbas, Masal, Şîraz ve İsfahan’dan paylaşılan görüntüler, eylemlerin boyutlandığını gösteriyor.

Resmi medyaya göre Meşed kentinde de iki paramiliter Besic üyesi bıçaklanarak öldürüldü.

Perşembe günü ayrıca İran İslam Cumhuriyeti Kurucusu Ruhulla Humeyni’nin doğum yeri olan Humeyn kentinde de protesto gösterileri düzenlendi.

Avrupa merkezli İran İnsan Hakları Örgütü’ne göre şimdiye kadar 43’ü çocuk olmak üzere en az 342 kişi katledildi.