İran ve Suudi Arabistan savaşa mı hazırlanıyor?

İran ve Suudi Arabistan arasındaki bölgesel kapışmaya Lübnan da dahil edildi. Mevcut gerilimin bir tarafından ABD, Suudi Arabistan ve ittifakları var, diğer yanında İran ve ittifakları.

Suriye, Yemen ve Bahreyn'den sonra Lübnan, yeni bir cephe olarak açıldı. Riyad ve Tahran karşılıklı olarak birbirini suçluyor. Cumartesi günü Riyad havaalanını hedef alan bir füze saldırısı gerçekleşti. Saldırıyı, İran destekli Yemenli Husi milisleri üstlendi.

Suudi Arabistan, misilleme olarak ülkenin hava, kara ve deniz girişlerini tamamen kapattı. İçerde halk mahsur kaldı, açlık ve salgın hastalıklar derinleşiyor.

Husiler bir açıklama daha yaparak, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirliklerinin liman, hava alanları ve sınır kapılarını vurmakla tehdit etti.

Suudi Arabistan füze saldırısından İran'ı sorumlu tutarak, bunun bir savaş ilan olduğunu söylüyor. Riyad'a göre İran, kaçak yollarla Husilere askeri ekipman taşıyor.

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, Riyad'ın Yemen'i bombalamak, sivilleri, bebekleri öldürerek, kolera ve açlığı yayarak bin parçaya bölmekle suçluyor.

Suudi Veliaht Prensi Muhammed Bin Salman El Suud, füze saldırısının "İran tarafından doğrudan askeri bir saldırı" olduğunu söyledi.

Suudi Dışişleri Bakanı Adel El Cubeyr, "İran'ın bölgedeki müdahaleleri komşu ülkelerin güvenliğine zarar veriyor. Ulusal güvenliğimize zarar verilmesini hiçbir şekilde hoş görmeyeceğiz" dedi.

Sahada Yemen'e abluka uygulayan Suudi Arabistan öncülüğündeki Arap Koalisyonu ise İran'a uygun zaman ve biçimde misillemede bulunacaklarını açıkladı.

Lübnan'ın Körfez Ülkeleri ile İlişkilerden sorumlu Bakanı Tamer El Sabhan, Suudi Arabistan'ın Lübnan ile savaş hali içerisinde olduğunu söyledi.

Bu da İran ve Hizbullah'ın Lübnan üzerindeki etkisine bağlanıyor. Sabhan Hizbullah ve İran'ı bu konuda uyardı.

Lübnan Başbakanı Saad Hariri de Suudi Arabistan ziyaretinde istifasına dikkat çeken diplomat Sabhan, "Lübnanlılar barış ve Hizbullah'a boyun eğme arasında tercih yapmalı. Lübnan Hizbullah ve İran tarafından rehin alınmış durumda. Lübnanlıların Hizbullah'ın ihlallerine son verecek kapasitesi var" dedi.

Suudi Arabistan ile gerilimin tırmandığı bir sırada İran dini lideri Ali Hameney, gizli bir şekilde İran Ordusu ve Deniz Kuvvetleri Yüksek Komutanlığı'nda düzenleme yaptı.

General Muhammed Hüseyin Dadras, Genel Kurmay Başkan Yardımcısı olarak atandı. Dadras'a, istihbarat hazırlığı ve ordunun operasyonel güçlerinin arttırılması görevi verildi.