İran ve Suudi Arabistanlı yetkililer Irak’ta bir araya geldi

İki bölgesel rakip olan İran ile Suudi Arabistan, müzakereler için yeniden Irak’ta bir araya geldi.

Tahran ile Riyad arasındaki müzakereler, İran’ın eski Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani döneminde başlamış ve ilk kez nisan ayında kamuoyuna açıklanmıştı.

İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Said Hatibzadeh, 23 Eylül’de yaptığı bir açıklamada müzakerelerde “ciddi ilerlemeler” olduğunu söylemişti.

AFP’nin haberine göre görüşmelere yakın Iraklı bir kaynak “İranlı bir yetkili Bağdat’ta Suudi bir yetkiliyle görüştü” dedi. Kaynak, görüşenlerin kimliği, görüşmenin yapıldığı yer ve zamana dair bilgi vermedi.

Ocak 2016’da diplomatik ilişkilerini kesen her iki ülke, onlarca yıldır karşılıklı olarak birbirlerini Ortadoğu’yu istikrarsızlaştırmakla suçluyor.

Başta Yemen’deki savaş olmak üzere iki ülke birçok konuda karşı karşıya bulunuyor. Riyad ayrıca İran’ın nükleer programından endişe ediyor. Suudi Arabistan ayrıca, İran’ın düşman ülke olarak gördüğü ABD’nin yakın ittifakı.

İki ülke arasındaki müzakereler ayında ortaya çıkmıştı. Irak Başbakanı Berhem Salih, her iki ülke arasında görüşmelere ev sahipliği yaptıklarını kabul etmişti. Diplomatik kaynaklar daha sonra başka görüşmelerin de olduğunu belirtmişti.

Suudi Arabistan Kralı Salman bin Abdulaziz, 22 Eylül günü BM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, “İran komşu bir ülke. Müzakerelerin, güveni tesis etmeye yarayacak elle tutulu sonuçlar vermesini umut ediyoruz” demişti.

Abdulaziz, Tahran’ı bir kez daha bölgedeki silahlı gruplara “tüm destek biçimlerini durdurmaya” çağırmış, İran’ın nükleer silah elde etmesini engellemeye yönelik “uluslararası çabaları” desteklediklerini ifade etmişti.