İran Venezuela’ya petrol gemisi gönderdi, ABD’yi uyardı

İran rejimi Venezuela’ya doğru bir petrol gemisi yola çıkarırken, ABD’yi geminin durdurması halinde “sonuçları olacağı” konusunda uyardı.

İran Devrim Muhafızları’na yakın Nur haber ajansına göre “ABD bu tür korsanlıklarla uluslararası deniz yollarında güvensizlik yaratırsa, tehlikeli bir risk olur ve hiç şüphesiz sonuçsuz kalmaz.”

Hem Venezuela hem de İran, ABD’nin ağır yaptırımlar uyguladığı iki ülke olarak dikkat çekiyor.

Perşembe günü Amerikalı üst düzey bir yetkili Reuters’a yaptığı açıklamada ABD’nin İran petrol gemisine yönelik tedbirler almayı öngördüğünü belirtmişti.

En az bir İran petrol gemisinin Venezuela yönünde tespit edildiği bildirildi. Gemi yükünün yakıt sıkıntısı yaşayan Venezuela’ya yardım etmek amacını taşıyor olabileceği iddia edildi.

İran kamu televizyonuna bağlı YJC internet sitesine göre İran hükümeti sözcüsü Ali Rabieyi, “Venezuela ve İran ticari ilişkileri olan ve olmaya devam edecek bağımsız devletlerdir” dedi.

Rabieyi, “Biz mal satıyoruz, karşılığında mal alıyoruz. Bu ticaret kimseyi ilgilendirmez. Petrolümüzü satmak zorundayız ve bunu yapacak olanaklarımız var” derken, Venezuela yönündeki gemi konusunda herhangi bir bilgiye sahip olmadığını savundu.