İran, yaptırımlar kalkarsa ABD ile görüşmeye hazır

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, ABD’nin yaptırımları kaldırması halinde çok taraflı görüşmelere hazır olduklarını bildirdi.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, “Eğer yaptırımları bir tarafa bırakmaya hazırlarsa, tartışmaya ve müzakereye hazırız, hatta 5+1 ülkelerinin yöneticileri düzeyinde bile” dedi. Ruhani, bu ifadeyle 2015’te İran ile nükleer anlaşma imzalayan Çin, ABD, Fransa, Birleşik Krallık, Rusya ve Almanya’yı kast etti.

İran, anlaşma kapsamında, yaptırımların kademeli olarak kaldırılması koşulu ile nükleer faaliyetlerini sıkı bir şekilde sınırlandırmayı kabul etmişti.

ABD, Mayıs 2018’de anlaşmadan tek taraflı olarak çekildi ve yaptırımlara geri döndü. O tarihten beridir iki ülke arasında ağır bir gerilim yaşanıyor.

Ruhani, “Biz yaptırım altındayız. Bu bizden kaynaklı bir durum değil, Beyaz Saray’ın korkunç bir eyleminin sonucudur” dedi.

İran Cumhurbaşkanı, “Yaptırım dayatanlara karşı direniş ve kararlılık göstermek dışında seçeneğimiz yok (...) Bununla birlikte görüşmelere kapıyı kapatmadık” diye ekledi.

Ruhani, “Her zaman İran ulusuna söyledim, eğer Amerika haksız, korkunç, illegal, uygunsuz ve terörist yaptırımlarını kaldırır ve bir kenara koyarsa, 5+1 yöneticileri bir araya gelebilir, biz bunda herhangi bir sakınca görmüyoruz” şeklinde konuştu.

Ruhani Eylül ayında New York’taki BM Genel Kurulu toplantısına gitmeden önce de benzer ifadeler kullanmıştı ancak dini lideri Ayetullah Ali Hamaney sık sık ABD ile İran arasında doğrudan görüşmelere karşı olduğunu söyledi.