İran Zarif’in istifasıyla çalkalanıyor

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif’in Pazartesi günü istifasını açıklaması ülkede yoğun siyasi tartışmalara yol açtı.

İran ile Batılı ülkeler arasında 2015’de Viyana’da imzalanan nükleer anlaşma müzakerelerinin görünen yüzü Cevad Zarif, Pazartesi günü istifasını açıkladı. Zarif, yaptığı açıklamada eksikliklerine rağmen bu görevi sürdüremeyecek olmasından ötürü özür diledi ancak istifa nedenini açıklamadı. Zarif’in istifası artık Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin elinde bulunuyor. Bu istifanın kabul edilip edilmemesine Ruhani karar verecek.

Ruhani’nin kabine müdürü Mahmud Vaezi, Twitter üzerinde yaptığı açıklamada Cumhurbaşkanı’nın istifayı kabul ettiğine dair iddiaları yalanladı.

Entehab gazetesine göre Zarif’in istifası Suriye Devlet Başkanı Başar El Esad’ın Pazartesi günü Tahran’a yaptığı sürpriz ziyaretle bağlantılı. Esad, ziyaretinde dini lider Ali Hamaney ve Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile görüştü. Görüşmede Zarif’e yer verilmemesi ve çekilen fotoğraflarda bulunmaması dikkat çekti. Entehab, Dışişleri Bakanlığı’nın kendilerine şu mesajı gönderdiğini yazdı: “Bugünkü görüşmeye ilişkin fotoğraflardan sonra, Cevad Zarif’in dünyada Dışişleri Bakanı olarak hiçbir güvenirliği kalmadı.”

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Esad’ın ziyareti ardından bu Salı günü İran Merkez Bankasının 58. Genel Kurul Toplantısına katılarak önemli değerlendirmelerde bulundu.

Ruhani, Suriye’nin tartışmalı Devlet Başkanı Beşar Esad’ın Tahran ziyareti ve kendisi ile yaptığı görüşmeye ilişkin açıklamalarda bulunan Ruhani, Esad’ın Tahran ziyaretinin “diplomatik olmadığını” ve “İran’a teşekkür etmek için geldiğini” savundu.

Ruhani, İran’ın izlediği siyasetin uluslararası arenada başarılar kaydettiğini belirterek, “İran’ın bölgedeki başarısının bir kısmı Devrim Muhafızları Ordusu’nun üzerinde diğer kısmı ise Ekonomi ve Dışişleri Bakanlığı’nın üzerindedir” şeklinde konuştu.

İSTİFA EDEN BAKANLARA TEŞEKKÜR

Beşar Esad’ın Tahran ziyaretinden sonra beklenmedik bir şekilde istifa eden Dışişleri Bakanı Cevad Zarifi’nin istifasına da değinen Ruhani, Esad'ın İran Dışişleri Bakanlığı'na şükranlarını sunduğunu söyledi.

Ruhani, Dışişleri Bakanlığı, Merkez Bankası ve Petrol Bakanlığı’nın ABD ile mücadele cephesinin ön safında durduğunu belirterek Zarif’ten önce de istifa eden bakanlara teşekkür ederek şunları ifade eti: “Zarif, Hemmati ve Zengene’ye (ABD ile mücadelede) yaptıkları direnişlerden dolayı teşekkür ediyorum. Dışişleri Bakanlığı, Merkez Bankası ve Petrol Bakanlığı İran halkının adına ABD'ye karşı mücadele ediyor. Tüm çabalar İran milleti için yapılıyor.”

AMBARGOYA KARŞI BAŞARILIYMIŞ!

Ruhani ABD’nin İran’a uyguladığı ambargoya karşı başarılı olduklarını da savunurken, “Bugün konseye katettiğimiz başarılarımızı gösteren umut verici bir rapor sunuldu. Bunlar Amerika'nın petrol satışı ve bankacılık alanında getirdiği kısıtlamalara rağmen, elde ettiğimiz başarıları gösteriyor. Vatandaşların başarılarımız ve başarılarımız hakkında bilgiler öğrenmesi iyidir” diye konuştu.

RUHANİ’DEN MUHALİFLERE: BİZİ RAHAT BIRAKIN!

Ülke ekonomisi ve ABD ile mücadelede Hükümet ve Merkez Bankası'nın omuzunda ağır görevler bulunduğunu dile getiren Ruhani, sözlerine şöyle devam etti: “Hükümetin çevresinde duvar örülmemeli. Bazıları ülkenin çevresine duvar örmek isterse, hükümetin işlerini zorlaştıracaktır. Herhangi bir fikir ve anlaşıya sahip veya partiye bağlı kişilerden hükümetin etrafında duvar örmemelerini rica ediyorum, çünkü bu halkın yararına değil, hükümetin işini yapmasına izin verin.”

HAMENEY ANLAŞMAYA KARŞI DEĞİLMİŞ!

Ruhani, İran’ın bir süre önce kara para aklama ve terörizme kaynak aktarımı konusunda FATF ile yaptıkları anlaşmaya ilişkin gerçeklerin kamuoyu ile paylaşılmadığını aktararak, "Bir sorun olduğunda hükümetin yöneticiliği ortaya atılıyor. Hükümet mi sorunları yaratıyor? Neden yarına bırakıyorsunuz? Ülkede son kararı veren ya hükümet ve meclis ya da Devrim Lideri, İslam Devrimi Lideri bana FATF’le ilgli tasarıya karşı olmadıklarını söyledi. Hükümet tasarıyı sundu, meclis de onayladı. Öyleyse buna kim karşı çıkıyor?" diye sordu.

SİYASET KRİZDE

Siyasi gözlemciler, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin Beşar Esad ile Tahran’da görüşmesi ve Dışişleri Bakanı Cevad Zarif’in istifa etmesinin ardından bu açıklamaları yapmasını, İran’da hükümet ve mühalefet ile Ruhani Lider arasındaki çelişkilerin üst düzeye ulaştığı yorumunda bulunuyor.