İranlı Bakan: Kasım ayındaki eylemlerde 225 kişi öldü

İran İçişleri Bakanı Abdulreza Rahmani Fazli, Kasım 2019’da benzin zammına karşı gelişen isyan sırasında 225 kişinin ölmüş olabileceğini itiraf etti.

Benzine zam yapılması ardından başlayan protesto eylemleri bir haftayı aşkın bir süre devam etti. Eylemler ülke geneline yayılırken, İran hükümeti sadece bir kaç kişinin öldüğünü kabul etmişti.

Uluslararası Af Örgütü, eylemlerde 10’u kadın ve 23’ü çocuk olmak üzere 304 kişinin öldüğünü rapor etmiş, İranlı yetkililer ağır bilançolar açıklayanlara “düşman gruplarca verilen mutlak yalan” tepkisinde bulunmuştu. Muhalif kaynaklar 1.500 kişinin öldüğünü savunarak, bunlardan 704’ünün isim listesini yayınlamıştı.

İsna haber ajansına göre İçişleri Bakanı Abdulreza Rahmani Fazli, bu Pazar günü yaptığı açıklamada “Üzücü şeyler yaşandı: 40 ila 45 kişi, diğer bir ifadeyle öldürülenlerin yüzde 20’si talimatların dışında kullanılan silahlarla vuruldu ve öldü” dedi.

Bakan’ın verdiği bilançoya göre 200 ile 225 arasında kişi şiddet olayları sırasında öldürüldü. Hükümet eylemlerin olduğu sırada ABD, İsrail ve Suudi Arabistan’ı hedef göstererek, yabancı güçlerin arkasında olduğu “bir komplo” olduğunu iddia etmişti.

İçişleri Bakanı da benzin fiyatına zam getirilmesinin “iç savaşa” yol açacak bir kaos oluşturmak için “gerekçe” olmadığını savundu. İnternet kesintilerini de savunan Bakan, o sırada sürgündeki muhalif örgüt Halkın Mücahitleri ile DAİŞ çetelerinin internet üzerinde askeri dersler verdiğini öne sürdü.