İrlanda Kuzey İrlanda ile keskin sınırlara karşı

İrlanda hükümeti, Brexit’in anlaşma olmadan gerçekleşmesi ihtimalinde Kuzey İrlanda ile arasında sıkı korunan bir sınır oluşması ihtimaline karşı kendi politikalarını geliştiriyor.

Büyük Britanya’nın Avrupa Birliği’nden (AB) çıkışının (Brexit) anlaşmasız gerçekleşmesi halinde İrlanda ile Britanya’ya bağlı Kuzey İrlanda arasındaki sınırlarda sıkı sınır kontrolleri gündeme gelecek.

İrlanda hükümeti ise, aynı halkın keskin sınırlarla ayrılmasına karşı çıkıyor. Başbakan Leo Varadkar, Brexit’in AB ile anlaşma olmadan gerçekleşmesi ihtimaline karşı 130 sayfalık bir acil eylem planı hazırladıklarını duyurdu.

Acil eylem planında Kuzey İrlanda ile sınırların kapanması halinde ticaret, ulaşım ve ilaç sevkiyatında yaşanabilecek sorunlara karşı önlemler öngörülüyor.

Başbakan Leo Varadkar, sınıra dair fiziki olarak herhangi bir çalışmalarının olmadığını da vurguladı. Varadkar, Britanya Parlamentosu’nun AB ile kabul edilen Brexit Anlaşması’nı Ocak ayındaki oturumlarda onaylamasını umduklarını da dile getirdi.

İrlanda ile Kuzey İrlanda arasındaki 500 kilometrelik sınır birçok yerde köyler ve hatta çiftliklerin ortasından geçiyor. Günümüzde artık tümüyle görünmez olan bu sınırın Brexit sonrasında kapatılması halinde 300 kadar geçiş noktasının kontrol edilmesi gerekecek.

Her iki İrlanda’daki halk ise, soydaşlarıyla aralarına keskin sınırların konulmasını kabul etmiyor.