İskoç hükümeti 2023’te bağımsızlık referandumu hedefliyor

İskoçya Başbakanı Nicola Sturgeon, 2023 sonbaharında yeni bir bağımsızlık referandumu organize etmekte kararlı olduğunu açıkladı.

Bir önceki bağımsızlık referandumu başarısız olsa da İskoç hükümeti yeni bir referandum organize etmekte kararlı.

Başbakan Nicola Sturgeon, yerel parlamentoda yaptığı konuşmada "İskoç Hükümeti'nin bağımsızlık referandumunun 19 Ekim 2023'te yapılmasını teklif ettiğini ilan edebilirim" dedi.

Bağımsızlık parti SNP’nin başkanı Sturgeon’a göre bu referandumu organize etmek için, sıkı bir şekilde karşı olan İngiliz hükümetinin onayı gerekiyor.

İskoçlar 2014 yılında bağımsızlık referandumu için sandık başına gitmiş, yüzde 55’i Birleşik Krallık içerisinde kalmaktan yana oy kullanmıştı.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, bu oylamaya dayanarak böyle bir referandumun yalnızca "nesilde bir kez" gerçekleşebileceğini savunuyor.

SNP ise İngiltere’nin AB’den çıkması ardından durumun değiştiğini düşünüyor. İskoçların yüzde 62’si Brexit’e karşı oy kullanmıştı.

Bağımsızlıkçı parti SNP, İskoçya’nın Avrupa Birliği’ne bağımsız bir devlet olarak katılmasını amaçlıyor.

Sturgeon, İngiliz Başbakanı ile müzakereye hazır olduğunu belirtmekle birlikte, “İskoç demokrasisinin Boris Johnson’ın mahkumu olmasına” izin vermeyeceğinin de altını çizdi.

İskoçya Başbakanı ayrıca Yüksek Mahkemeden İskoç Parlamentosu'nun İngiliz hükümetinin onayı olmadan bu referandumu düzenleme yetkisine sahip olup olmadığını belirlemesinin istendiğini söyledi. Davayı "zamanı geldiğinde" inceleyeceğini teyit eden mahkeme, lehinde karar verirse, bağımsızlıkçı lider iddiasında başarılı olacak.

Mahkeme aksi yönde karar verirse, Sturgeon bu kez 2024’te öngörülen genel seçimleri “defakto” referandum olarak kullanacağı uyarısında bulundu. Seçim kampanyasının tek bir maddesi olacak: İskoçya bağımsız bir ülke olmalı mı?”