İskoçya, 2023’ü ‘bağımsızlık yılı’ yapmada kararlı

Londra’daki üst mahkemenin yeni bir referandumu engelleyen kararına rağmen Nicola Sturgeon’un başbakanlığındaki İskoç hükümeti, 2023’te bağımsızlık referandumunu gerçekleştirmek istiyor.

Geçtiğimiz Kasım ayında Londra’daki İngiltere Yüksek Mahkemesi, Britanya’nın egemenliği altında bulunan İskoçya’nın gelecek yıl ikince kez bağımsızlık referandumuna gidemeyeceği yönünde bir karar vermişti. Mahkemenin kararı, Nicola Sturgeon’ın başbakanlığındaki İskoçya hükümetinin başvurusu ardından gelmişti.

Ancak merkezi İngiliz hükümetinin ardından İngiliz yargısının verdiği bu karara rağmen İskoçya hükümeti, 19 Ekim 2023’te bağımsızlık referandumu gerçekleştirmede kararlı. Bunun için bağımsızlık vaadiyle 2021’deki seçimlerin galibi olan Sturgeon’ın liderliğindeki İskoç Ulusal Partisi (SNP) yeni bir plan hazırlığı içinde.

İSKOÇ HÜKÜMETİ ‘DEFACTO DURUM’ PEŞİNDE!

SNP’nin öncelikli olarak 19 Mart 2023’te bağımsızlık referandumunun nasıl gerçekleştirilebileceğine dair geniş katılımlı bir konferans gerçekleştireceği açıklandı. Konferansı sanal medya hesapların duyuran Başbakan Sturgeon “Edinburg’daki düzenleyeceğimiz özel konferansta önümüze koyduğumuz referandum için neler yapacağımızı ele alacağız” dedi.

İskoç gazetesi “The National” ise söz konusu konferansta Sturgeon hükümetinin İngiltere’nin yeni bir referanduma onay vermesi için olası ‘defacto’ durumların neler olabileceğini masaya yatırabileceğini yazdı. Ancak bu durumların neler olabileceğine dair net ifadeler yer almazken, referandumun 2023’te gerçekleşmemesi halinde Sturgeon ve partisinin 2024’te İngiltere genelinde yapılacak parlamento seçimlerini ülkesinin bağımsızlığının oylanacağı bir seçime dönüştürebileceği ifade ediliyor.

İLKİNDE YÜZDE 55 ‘HAYIR’ ÇIKTI

İskoçya’nın yeniden bağımsızlık referandumuna gitmesi için merkezi Londra hükümetinin onay vermesi gerekiyor. 2014 yılında İskoçya'da yapılan ilk bağımsızlık referandumunda yüzde 55 çoğunluk Britanya'ya bağlı kalmaya devam etme kararı verdi.

Ancak iki yıl sonra Britanya’nın AB’den çıkışı anlamına gelen 2016’da gerçekleşen Brexit referandumunda ise İskoçyalılar yüzde 62'lik çoğunluğu AB'de kalmak istedi. Kendilerini İngiltere’nin AB’den tamamen çıkmasının mağduru olarak gören İskoçların önemli bir kesimi çözümü tam bağımsız olup AB’ye girmekte görüyor.

Geçtiğimiz Kasım ayında İngiliz mahkemesinin kararından önce İskoçya Başbakanı Nicola Sturgeon, ülkenin bağımsızlığıyla ilgili ikinci referandumun önümüzdeki yıl ekim ayında yapılacağından emin konuşmuştu. İskoçların bağımsızlık için kendilerini iktidara getirdiğini savunan Sturgeon ve partisinin öncülüğünde geçtiğimiz Haziran ayında İskoçya Parlamentosu, ikinci referandumunu 19 Ekim 2023’te yapılmasını onaylamıştı.