Son Dakika: Stêrk ve Medya Haber: Baskın korsanvari ve komplodur, susturamayacaklar!

İskoçya bağımsızlık referandumunda ısrarlı 

Büyük Britanya‘nın AB’den ayrılmasına tepkili olan ve bağımsızlık yanlılarının giderek arttığı İskoçya’da Başbakan Sturgeon, önümüzdeki yıl bağımsızlık referandumunda kararlı olduklarını duyurdu. 

İskoçya halkı en son 2014 yılında bağımsızlık referandumuna gitmiş ve halkın yüzde 45’i Büyük Britanya’dan ayrılma yönünde oy kullanmıştı. Ancak Britanya’nın Avrupa Birliği’nden (AB) çıkış kararıyla birlikte bağımsızlık yönünde ciddi bir eğilimin olduğu biliniyor. 

2016’daki AB’den çıkış (Brexit) referandumunda üçte iki oranında ‘hayır’ oyu kullanılan İskoçya’da yapılan son bir ankete göre, halkın yüzde 58’i bağımsızlıktan yana. 

BAŞBAKAN: ÖNÜMÜZDEKİ YIL REFERANDUM DÜZENLEMEK İSTİYORUZ 

İskoçya halkının ‘kendi kaderini tayin hakkının’ önemine vurgu yapan Başbakan Nicola Sturgeon, referandum konusunda kararlı olduklarının altını çizdi. 

The Times gazetesine konuşan Sturgeon, “İskoçya, kendi geleceğine karar verebilmelidir ve tercihen de yeni yasama döneminden önce” diyerek, Mayıs 2021’deki İskoçya Parlamentosu seçimlerinden önce referandum düzenlemek istediklerini dile getirdi. 

JOHNSON YANAŞMIYOR 

Büyük Britanya Başbakanı Boris Johnson ise, en son 2014’de düzenlenen bağımsızlık referandumunun yenilenmesine karşı çıkıyor. Johnson, bu hakkın ancak ‘bir nesilde bir kez’ mümkün olabileceğini savunuyor. 

Brexit ardından AB’de kalınmasından yana olan İskoçya’da bağımsızlık yanlılarının giderek arttığı biliniyor. Başbakan Nicola Sturgeon da Brexit’in İskoç halkında yarattığı ciddi değişime dikkat çekiyor.