İskoçya'ya göre Brexit anlaşma tasarısı en kötü senaryo!

İskoçya Başbakanı Nicola Sturgeon’a göre Brexit’e ilişkin İngiliz hükümetinin onayladığı anlaşma tasarısı, Kuzey İrlanda’yı teşvik ederken, Birleşik Krallık’ı oluşturan uluslar birliğine zarar veriyor.

Twitter üzerinde bir görüntülü mesaj paylaşan İskoçya Başbakanı Sturgeon, AB ile İngiliz hükümeti arasında imzalanan anlaşma tasarısının, Kuzey İrlanda’yı teşvik etmesi nedeniyle “yıkıcı” olduğunu söyledi.

Anlaşma projesi, İngiliz eyaleti Kuzey İrlanda ile komşu İrlanda Cumhuriyeti arasında fiziki sınırlara geri dönmeyi engellemek amacıyla “güvenlik filesi” öngörüyor. Bu çözüm formülü, Birleşik Krallık’ı bir bütün olarak AB Gümrük Birliği içerisinde tutarken, Kuzey İrlanda’ya daha ileri düzeyde bir düzenleme öneriyor.

Aynı zamanda İskoçya Ulusal Partisi SNP’nin yöneticisi olan Başbakan Nicola Sturgeon, “Bu, İskoçya’daki yatırımlar ve iş için yıkıcı olacaktır (...) En kötü senaryo olur” dedi.

Theresa May başkanlığındaki İngiliz hükümeti, anlaşma tasarısına Çarşamba günü onay verirken, Parlamento’nun da onayından geçmesi gerekiyor. Ancak parlamento, tasarıyı reddedebilir. Nicolas Sturgeon, “Eğer medyanın verdiği bilgiler doğru ise, güvenlik filesi istemsiz bir şekilde Kuzey İrlanda’nın Birleşik Krallık’ın geri kalanından ayrılması ile sonuçlanır ve birliğimize ağır zarar verir” diye belirtti.

İskoçya, Haziran 2016’daki Brexit referandumunda yüzde 63’lük bir destekle Avrupa Birliği’nde kalma lehine oy kullandı. İki yıl sonra yapılan bağımsızlık referandumunda ise seçmenlerin yüzde 55’i Birleşik Krallık içerisinde kalmayı tercih etmişti.

Ancak Sturgeon’a göre Birleşik Krallık genelinde AB’den çıkışa oy verilmesi durumu değiştirdi. Sturgeon, bununla birlikte ikinci bir referandum perspektifini daha sonrasına erteleyerek, Brexit’in alacağı biçimin daha açık hale gelmesini beklemeyi tercih etti.