İspanya’da faşist Franco’nun kiliseye gömülmesine karşı eylem

İspanya’da Franco diktatörlüğü döneminde katledilenlerin aileleri, diktatörün naaşının Madrid’de bir başkiliseye taşınmasına karşı sokağa indi.

1936-1939 İspanya İç Savaşı’nda galip gelen faşist rejimin lideri Francisco Franco, öldüğü 1975 yılına kadar ülkeyi diktatörlükle yönetmişti. 500 bine yakın kişinin yaşamını yitirdiği iç savaştan sonraki diktatörlük döneminde on binlerce Cumhuriyetçi ve diğer muhalifler de Frankistler tarafından katledilmiş veya işkence görmüştü.

1975 yılında öldüğünde günümüzde on binlerce Frankist ile Cumhuriyetçi’nin naaşlarının olduğu devlete ait bir mozoleye gömülen Franco’nun naaşının buradan taşınması kararlaştırılmıştı. Ancak diktatörün naaşının kızının da gömülü olduğu başkent Madrid’deki Almudena Katedrali’ne taşınması ihtimali konuşuluyor.

Diktatörün naaşının taşınması ihtimaline karşı Almudena Katedrali önünde toplanan binlerce kişi, protesto gösterisi düzenledi. “Kriminel (Franco) katedralden dışarı!”, “Franco’suz Madrid” ve “Adalet” gibi sloganların atıldığı eylemde, diktatörün naaşının katedrale getirilmesine karşı çıkıldı.

MOZOLEDE FAŞİSTLER İÇİN PROPAGANDA MALZEMESİ OLUYORDU

Sosyalist Parti’li (PSOE) Başbakan Pedro Sanchez’in önerisiyle parlamentoda Eylül ayında alınan bir kararla, Franco’nun naaşının bulunduğu mozoleden çıkarılması kabul edilmişti. Hükümet, Franco’nun bu mozolede olmasının faşistler tarafından propaganda malzemesi olarak kullanılmasını önlemek istiyordu. Zira bu mozole hem diktatörlük yanlısı hem de ona karşı mücadele ederken yaşamını yitiren on binlerce kişinin de mezarının bulunması nedeniyle her yıl büyük ziyaretçi akınına uğruyordu.

Ancak diktatörün henüz kesin olarak nereye gömüleceği bilinmezken, kızının da gömülü olduğu Almudena Katedrali’ne getirilmesi ihtimal dahilinde.