İspanya’da sağcıların yerel seçim zaferi ardından genel seçim kararı

İspanya’da sağcıların yerel seçimlerde elde ettiği başarı ardından sosyalist Başbakan Pedro Sanchez, parlamentoyu feshetti. Genel seçimler 23 Temmuz’da.

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, sürpriz bir şekilde genel seçimlerin 23 Temmuz’da yapılacağını açıkladı.

Bu açıklama, muhafazakârların belediye ve bölge seçimlerinde sol karşısında elde ettiği başarıdan sonra geldi.

Sanchez, Kral VI. Felipe’ye parlamentoyu feshetme ve genel seçimlere gitme kararını bildirdiğini söyledi. Genel seçimlerin normalde yılın sonunda yapılması gerekiyordu.

Sanchez, “Dünkü seçimlerin sonuçları üzerinden bu kararı aldım. Hükümetin başı ve Sosyalist Parti sekreteri olarak sonuçları kabul ediyorum ve bir yanıt vermenin ve demokratik görevimizi halkın iradesine teslim etmenin gerekli olduğunu düşünüyorum" dedi.

Sosyalist Parti pazar günü yapılan yerel ve bölgesel seçimlerde ağır bir yenilgi aldı.

Temel sağcı muhalefet partisi Halk Partisi (PP), sosyalistlerin doğrudan ya da sol koalisyonla yönettiği 10 bölgenin 6’sını ele geçirdi. Bunlar arasında ülkenin en kalabalık nüfuslu ve zengin bölgesi Valensiya da var.

PP’nin yanısıra seçimlerin diğer büyük kazananı aşırı sağcı Vox partisi oldu. Bu parti zaten parlamentoda üçüncü güç durumunda iken, belediye seçimlerinde 1,5 milyonu aşkın oy (yüzde 7,19) elde etti.  Böylece dört yılda skorunu ikiye katladı.