İspanya’da sol uzlaştı: Asgari ücrete beşte bir zam

İspanya'da iktidardaki Sosyalist Parti ile sol muhalefet partisi Podemos'un sağladığı uzlaşıyla asgari ücretin en az yüzde 20 oranında arttırılması hedefleniyor.

İspanya’da Sosyalist Parti (PSOE) azınlık hükümetinin sol muhalif parti Podemos ile vardığı uzlaşı ile asgari ücrette ciddi bir artış söz konusu olacak.

Başbakan Pedro Sanchez ile Podemos lideri Pablo Iglesias arasında Perşembe günü varılan uzlaşma ile asgari ücret brüt 735 eurodan 900 euroya kadar çıkarılacak. Bu da yüzde 20’yi aşkın bir artışa denk geliyor.

İspanya’da çalışanların sadece yüzde 3,5’i asgari ücrete tabi iken, ücret artışının toplamda 340 milyon ek bütçe gerektireceği hesaplanıyor.

İki partinin vardığı uzlaşının hayata geçirilebilmesi için 350 sandalyeli Temsilciler Kongresi’nde çoğunluğun desteğinin alınması gerekiyor. PSOE’nin kongrede 85, Podemos’un ise 71 sandalyesi bulunuyor. Uzlaşının geçmesi için irili ufaklı partilerin yanı sıra Katalonya partilerinin 17 parlamenterine de ihtiyaç var.

Asgari ücret zammının finanse edilebilmesi için küçük ve orta ölçekli işletmeler dışındaki şirketlere yönelik vergiler ile yıllık 130 bin euronun üzerindeki kazançlara dönük vergilerin arttırılması hedefleniyor.