İspanya hükümeti özerk bölgeleri daha da güçlendirmek istiyor

İspanya’nın yeni sosyalist hükümeti, başta Katalonya olmak üzere ülkedeki kurumsal krizi aşmak için acil Anayasa değişikliğine ihtiyaç olduğunu açıkladı.

Bölgesel Politika Bakanı Meitxell Batet, 1978 Anayasasında revizyonun “acil” olduğu ve “arzulandığını” söyledi. Batet bu açıklamayı sosyalist parti PSOE’nin Barselona’daki bir buluşması sırasında yaptı.

Batet, “Çünkü, başta Katalonya’da olmak üzere karşı karşıya olduğumuz kurumsal krizi aşmaya ihtiyacımız var” derken, bu krizin temelinde aslında bir devlet krizinin var olduğunu sözlerine ekledi.

Batet’in açıklaması, Pedro Sanchez hükümetinin Katalan bağımsızlıkçılarla yakınlaşma girişimi sonrasına denk geldi. Sanchez’in yakında Katalonya bölge başkanı Quim Torra ile bir araya gelmesi bekleniyor. Sosyalist Başbakan Sanchez ayrıca, önceki muhafazakar hükümetin Katalonya üzerinde kurduğu sistematik denetimi (vesayeti) de kaldırdı.

İspanyol sosyalistler, 17 yerel topluluktan oluşan ve geniş özerkliğe sahip ülkedeki ademi-merkeziyetçi yapıyı anayasal reformla daha da güçlendirmek istiyor.

Hükümet özellikle Senatoyu “bölge temsil meclisine” dönüştürmek ve özerk topluluklara yönelik finansman sistemini netleştirmek istiyor. Bu sorun merkezi hükümet ile bölgesel yönetimler arasında sık sık gerilim konusu oluyor. Sosyalist hükümet, bu reformlara karşın Katalan bağımsızlıkçıların istediği gibi kendi kaderini tayin hakkını reddediyor.

İspanya’da yolsuzluktan mahkum edilen sağcı Mariano Rajoy hükümeti düşürüldükten sonra başbakan olan sosyalist Pedro Sanchez, 7 Haziran günü azınlık hükümetini kurdu. Hükümette 11 kadın ve 6 erkek yer aldı. Bu hükümet, İspanya’nın bugüne kadar tanık olduğu en fazla kadın barındıran hükümet olarak kayda geçti.Bu hükümet aynı zamanda, İspanya’nın Franco faşizminden sonra demokrasiye geçişinden bu yana en “azınlık” hükümeti oldu. 2020’deki seçimlere kadar zorlu bir dönem hükümeti bekliyor.