İspanya Katalan polis şefini de tutuklayacak

Bağımsızlık referandumu sonrasında İspanya merkezi hükümetinin yönetimini tümüyle ele geçirmeye çalıştığı Katalonya’da şimdi de polis müdürünün tutuklanması istendi.

1 Ekim’deki bağımsızlık referandumunun sonuçlarını uygulamayı şimdilik erteleyen Katalonya Bölge Başkanı Carles Puigdemont’a İspanya tarafından son olarak 19 Ekim Perşembe gününe kadar süre tanınmıştı. Puigdemont ise, bağımsızlık kararını 2 ay erteleme önerisi sunmuştu.

Ancak Katalanların iradesini tanımayan İspanya’nın bölge yönetimi ve kurumlarına yönelik darbeci tavrı devam ediyor. Madrid’de Katalan polis gücü Mossos’a yönelik yürütülen soruşturmada, polis müdürü Josep Lluis Trapero’nun tutuklanması talep edildi.

23 Eylül’de emrindeki polis güçleri İspanya İçişleri Bakanlığı’na bağlanan Trapero’yla birlikte bağımsızlık yanlısı iki kuruluşun temsilcileri ifadeye çağrılmıştı. Savcılığın talebinin kabul edilip edilmeyeceğine mahkeme tarafından bugün karar verilmesi bekleniyor.

1 Ekim’deki bağımsızlık referandumuna karşı on binlerce polis gücünü harekete geçiren İspanya, birçok bakanlığın yanı sıra Katalan polis gücünü de gasp etmişti. Referandumu büyük oranda engelleyen İspanya yönetiminin baskı ve saldırıları sonucu katılım yüzde 43 civarında kalmıştı.

Ancak oy kullanan seçmenlerin yüzde 90’ından fazlası bağımsızlığa ‘evet’ demiş ve 10 Ekim’de konuşan Katalonya Bölge Başkanı Carles Puigdemont, bağımsızlıktan vazgeçmeyeceklerini ilan etmişti. Puigdemont, bağımsızlık ilanını ise geçici olarak ertelemişti.