İspanya Meclisi’nden Katalonya’nın referandum kararına ret

Katalonya’nın İspanya’dan bağımsızlığına karar vermek için düzenlenmek istenen referanduma İspanya Temsilciler Meclisi’nden beklendiği üzere ret kararı çıktı.

Bağımsızlık yanlısı Katalonya Bölge Başkanı Carles Puigdemont tarafından 1 Ekim’de yapılması kararı alınan bağımsızlık referandumuna yönelik oylama yapıldı.

İspanya Meclisi’nde yapılan oylamada 350 milletvekilinden 250’si ‘hayır’ oyu kullandı. Başbakan Mariano Rajoy’un liderliğindeki Halk Partisi (PP)’nin yanı sıra Sosyalist Parti (PSOE) ve liberal Ciudadanos üyeleri, referandum karşıtı oy verdi.

Radikal sol Podemos ile bölgesel partilerin üyelerinden oluşan 92 milletvekili ise ‘evet’ oyu kullandı.

Bağımsızlık referandumuna meclisten ret çıkmasına rağmen önümüzdeki haftalarda da tartışmaların devam edeceği öğrenildi. Başbakan Mariano Rajoy, Katalonya Bölge Başkanı Carles Puigdemont’un referandum projesini meclise sunmasını istemişti.

Puigdemont, 1 Ekim’de yapılacak referandumda halka “Katalonya’nın cumhuriyetle yönetilecek bağımsız bir devlet olmasını istiyor musunuz?” sorusunun sorulacağını duyurmuştu.

7,5 milyonluk nüfusuyla İspanya’nın ekonomik açıdan en önemli bölgesi olan Katalonya’nın bir önceki Başkanı Artur Mas da referandum kararı almıştı. İspanya Meclisi ve Anayasa Mahkemesi’nin iptal etmesi üzerine 9 Kasım 2014’de sembolik olarak düzenlenen referanduma katılanların yüzde 80’inden fazlası ‘bağımsızlık’ lehine oy kullanmıştı.