İspanya sandık başında: Dört yılda dördüncü genel seçim

İspanyol seçmenler, siyasi istikrarsızlığa son verilmesi için yeniden sandık başına gitti.

Son dört yılda dördüncü kezdir genel seçimler yapılıyor. Ancak anketler, ne sol blok ne de sağ ittifakın, mutlak çoğunluğu elde edemeyeceğini gösteriyor.

Bir önceki seçimler altı ay önce yapılmış ve sosyalist Pedro Sanchez, mutlak çoğunluğa sahip olmadan hükümetin başına geçmişti. Sanchez, siyasi istikrarsızlığa son vermek ve daha net bir zafer elde etmek için 37 milyon seçmeni sandık başına çağırdı.

Anketler, Sanchez’in yeniden birinci çıkacağına işaret etse de yine bir azınlık hükümeti ile yetinmesi gerektiğini gösteriyor. Sanhcez’in, bütçe planını kabul ettirmek veya yasaları geçirmek için başka partilerin desteğine ihtiyacı olacak.

Oy kullanma işlemi saat 09.00’da açılırken, 20.00’ye kadar sürecek. Sonuçların saat 22.00’ye doğru açıklanması bekleniyor.

Kamuoyu yoklamalarına göre, Sosyalist İşçi Partisi PSOE, elindeki 123 sandalyeden bir kaçını kaybedecek, muhafazakar Halk Partisi (PP), 66 sandalye ile tarihinin en kötü sonucunu elde edecek, Nisan ayındaki seçimlerde 24 sandalye ile parlamentoya giren aşırı sağcı Vox oluşumu 40 sandalyenin üzerine çıkarak üçüncü güç olacak.

Her halükarda ne sol blok (PSOE, radikal sol Podemos ve Podemos’tan ayrılan muhalif liste Mas Pais), ne de sağcı partilerden oluşan bir ittifak (PP, Vox ve liberal Ciudadanos) 350 sandalyeli mecliste mutlak çoğunluk için gereken 176 sandalyeye ulaşmayacak gibi görünüyor.

Bu seçimler özellikle aşırı sağın ilerlediğini gösteriyor. Vox’un üçüncü parti olması, aşırı sağın ülkeye artık yerleşmeye başladığı şeklinde yorumlanıyor.

Geleneksel olarak iki partili parlamento, 2015 yılındaki seçimlerde altüst oldu. O zamana kadar sadece PP ve PSOE ülke siyasetine hakimdi. Podemos, Cuidadanos ve son olarak Vox’un parlamentoya girmesiyle, geleneksel siyasi yapı parçalandı.