İsrail: İran’ın gizli nükleer programına dair deliller var

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, İran’ın nükleer programına ilişkin ellerinde ‘inandırıcı deliller’ olduğunu duyurdu.

İran’a yönelik sert söylemini son haftalarda arttıran İsrail Başbakanı, bu ülkenin gizli bir nükleer programına dair ellerinde kanıtlar olduğunu savundu.

Ellerindeki kanıtların kesin olduğunu söyleyen Netanyahu, bu programın nükleer silah elde etme amaçlı olduğunu vurguladı.

ARŞİVLER GİZLENDİ, NÜKLEER KONUSUNDAKİ BİLGİLER GELİŞTİRİLDİ!

Düzenlediği basın toplantısında İranlı yöneticilerin nükleer silah üretimine dair iddiaları yalanladığını hatırlatan Netanyahu, şu iddiada bulundu: “Bu akşam size birşey söylemek için buradayım: İran yalan söyledi. 2015’teki nükleer anlaşmasını imzaladıktan sonra İran gizli arşivlerini saklamak için çok büyük çabalar sarfetti. Bu anlaşmadan sonra dahi İran, gelecekte kullanılmak üzere nükleer silah yapımındaki bilgilerini korudu ve geliştirmeye devam etti.”

İran’dan ele geçirdikleri belge ve CD’lerin olduğunu söyleyen Netanyahu, bunların ‘istihbarat alanındaki başarılı bir çalışma sayesinde’ edinildiği belirtti. Netanyahu, ele geçirdikleri belgelerin İran’ın gizli nükleer arşivlerini uluslararası toplumdan sakladığını gösterdiğini de iddia etti.

TRUMP’IN KARARININ HEMEN ÖNCESİNE DENK GELDİ

Netanyahu’nun iddiaları, ABD’nin 2015 nükleer anlaşmasına yönelik nihai kararını vereceği 12 Mayıs’tan öncesine denk gelmesi dikkat çekiyor.

2015’te ABD, Almanya, Fransa, Rusya, Çin ve Britanya ile İran’ın taraf olduğu anlaşma, nükleer programlara son verilmesi karşılığında Tahran’a yönelik ekonomik yaptırımların kaldırılmasını öngörüyordu. ABD Başkanı Donald Trump ise, anlaşmanın ‘çok gevşek’ olduğunu ve bugüne kadarki ‘en kötü anlaşma’ olduğunu savunuyor.

Trump, anlaşmanın yeniden müzakere edilmesini isterken, İran’a yönelik yaptırımları 6 aylığına son kez askıya aldığını duyurmuştu. 12 Mayıs’ta Trump’ın nükleer anlaşmasını geçersiz sayarak İran’a yönelik yaptırımları tümüyle yeniden hayata geçirmesi bekleniyor.