İsrail askerleri 15 yaşındaki Filistinli çocuğu öldürdü

İsrail askerleri işgal altındaki Batı Şeria’nın güneyinde yaşanan çatışmalarda 15 yaşındaki Filistinli bir çocuğu öldürdü.

Filistin Sağlık Bakanlığı’nın açıklamasına göre 15 yaşındaki Zaid Kaysia isimli çocuk İsrail askerlerinin kullandığı gerekçe mermiyle başından vurularak öldürüldü.

Çatışma İsrail askerlerinin Hebron yakınındaki ElFawar kampına girerek bazı kişileri gözaltına almak istediği sırada yaşandı. Bakanlığa göre 4 Filistinli de yaralandı.

Bu olaydan bir gün önce Batı Şeria’nın kuzeyinde Filistinliler tarafından atılan taşlar nedeniyle bir İsrailli asker ölmüştü. İsrail askerlerinin Filistinli şüphelileri yakalamak için gece baskın yaptığı sırada çatışmalar yaşanmıştı. Bir kaç saat sonra bu kez İsrail ile Batı Şeria’nın merkezi arasındaki Kalandiye askeri geçiş noktasında bıçaklı saldırı girişimi oldu.

Bu gelişmeler, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompoe’nun İsrail ziyaretine denk geldi. Pompeo, Çarşamba sabah saatlerinde Tel Aviv’e ulaştı. Amerikalı yetkilinin İsrail-Filistin sorununa ilişkin ABD Başkanı Donald Trump’ın planını ve İran ile gerilimi tartışması bekleniyor. Trump’ın planı Ürdün Vadisi ve 1967’den beri işgal altında olan Batı Şeria’daki Yahudi yerleşim birimlerinin İsrail’e bağlanmasını öngörüyor. İsrail birlik hükümetinin 1 Temmuz’dan itibaren bir yol haritası sunması gerekiyor. Filistinliler planı reddediyor.