İsrail’de ‘derhal genel grev’ kararı

İsrail’in en büyük merkezi sendikası, parlamentoda tartışma halinde olan ve ülkeyi derinden bölen adalet reformu tasarısının durdurulması için derhal “genel greve” gideceklerini duyurdu.

Histadrout sendikası şefi Arnon Bar David, düzenlediği basın toplantısında “Genel greve çağırıyorum” dedi. David, “Bu basın konferansının sonunda İsrail Devleti duracak (…) Görevimiz yasama sürecini durdurmaktır ve bunu yapacağız” diye ekledi.

Bu duyurunun ardından İsrail Sağlık Derneği de, hastaneler ve kamu sağlık hizmetlerini etkileyecek genel grev kararı aldı.

Sabah saatlerinde Cumhurbaşkanı İsaac Herzog hükümeti adli reforma ilişkin yasama çalışmasını “derhal durdurmaya” çağırdı.  Gece saatlerinde başkent Tel Aviv’de eylemciler ile polisler arasında çatışmalar yaşanmıştı. Bu çatışmalar ardından Herzog, yaşanan derin endişeye işaret ederek “Güvenliğimiz, ekonomimiz ve toplumumuz bir bütün olarak tehlikede” dedi.

İsrail medyasına göre Başbakan Bünyamin Netanyahu gün içinde bir açıklama yapmaya hazırlanırken, reform sürecine bir mola vermeyi kabul edebilir.

Netanyahu’nun Savunma Bakanı Yoav Gallan’ı görevden almasından sonra pazar gecesi binlerce kişi sokaklara çıkmıştı. Gallan, reformun askıya alınması için kamuya açık bir şekilde görüş bildirmişti.

Netanyahu hükümeti tarafından önerilen reform projesi, İsrail tarihinin en sağcı tasarılarından biri olarak değerlendiriliyor. Bu proje, seçilmişlerin yargıçlar üzerindeki yetkisini arttıracak. Üç aydır bu reform projesine karşı protesto eylemleri var.