İsrail’de siyasi kriz: Başbakan aranıyor

İsrail’de benzeri görülmemiş siyasi bir çıkmaz yaşanıyor. Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin’in krizden çıkışı sağlayacak birini bulması için Parlamento’yu görevlendirdi.

Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, İsrail tarihinde ilk kez hiçbir aday hükümet oluşturacak durumda değil.

Cumhurbaşkanı Rivlin, "Bugünden itibaren ve 21 gün süreyle, hükümeti kurması için bir kişiyi bulma görevi, Knesset (parlamento) üyelerinin elindedir" dedi. 

Seçimler 17 Eylül’de gerçekleşmişti. Daha önce Nisan ayında yapılan seçimlerde çoğunluk oluşmadığı için parlamento kendisini feshetmişti.

Ülkenin büyük gazetesi Yediot Aharonoth, “Şimdi neler oluyor? Gerçekte hiç kimse bilmiyor, zira bu durum daha önce hiç yaşanmadı” yorumunda bulundu.

İsrail’in Anayasa ile eş değerdeki temel yasası, bu tür çıkmaz durumların yönetilmesi için bir hayatta kalma kılavuzu öngörüyor.

Hükümet kurulması için temel partilerin liderleri sağcı Likud’dan Benyamin Netanyahu ve Mavi-Beyaz’dan Benny Gantz’a şans tanındıktan sonra, bu kez Parlamento Başkanı Yuli-Yoel Edelstein’in hükümeti kuracak bir yönetici bulması gerekekecek. 

Parlamento Başkanı'nın bu görev için 11 Aralık'a kadar zamanı var. Bulunan kişi için en az 61 vekilin imzasının toplanması gerekiyor.

Eğer yeterli imza toplanamazsa parlamento feshedilecek ve İsrail yeniden bir yıl içinde üçüncü kez seçimlere gidecek. Ancak siyasi manzaranın derin bir şekilde bölündüğü dikkate alınırsa, seçimlerin de krizi çözmesi beklenmiyor.

Benyamin Netanyahu, aşırı sağcılar ve ultra Ortodoks partiler ittifakından oluşan 54 milletvekiline sahip blok tarafından destekleniyor. Gantz ise merkez sol oluşumlar ile İsrailli Arap vekillerin desteğine güveniyor. Arap vekiller destek verse de, hükümette yer almayacaklar.

Eğer Gantz ve Netanyahu bir ulusal birlik hükümeti üzerine anlaşma sağlarsa, her ikisi de ilk dönemde başbakanlık yapmak istiyor. Bununla birlikte Netanyahu yolsuzluk davaları nedeniyle adalet önüne çıkabilir. Gantz bu nedenle hakkında dava açılabilecek bir kişiyle hükümeti paylaşmak istemiyor. Gözler savcı Avichai Mandelblit’e çevrilmiş durumda. Savcının Netanyahu’yu güveni kötüye kullanma ve yolsuzluk gibi bir dizi olayda suçlu bulup bulmayacağına karar vermesi gerekecek. Netanyahu hakkında iddianame hazırlanması, milletvekillerinin desteğini alma şansını da azaltacak.