İsrail’den Gazze’ye hava saldırıları: 30’a yakın ölü, 215 yaralı

İsrail ordusu Gazze’de düzenlediği operasyonlarda İslami Cihad liderlerini öldürdüklerini açıkladı. Filistinli yetkililer, 6’sı çocuk 30’a yakın ölünün olduğunu bildirdi. 40 kişi de gözaltına alındı.

İsrail ordusu son bir yılın en kanlı operasyonlarını gerçekleştirdi. Mayıs 2021’de İsrail ile Gazze’deki silahlı gruplar arasında yaşanan 11 günlük çatışmalarda Filistin cephesinde 260 kişi, İsrail cephesinde 14 kişi ölmüştü.

Yeni operasyonlar cuma günü başladı. Cumartesi akşamı bir açıklama yapan İsrail ordusu Gazze’de İslami Cihad grubu askeri şeflerini “nötralize” ettiğini duyurdu.

Gazze Sağlık Bakanlığı yaptığı açıklamada cuma gününden 6’sı çocuk 29 kişinin hayatını kaybettiğini, 215 kişinin yaralandığını belirtti.

İsrail makamları bu bilançoyu reddederek, kuzeydeki Cabalia’da birçok çocuğun İslami Cihad’ın başarısız olan roket atışının sonucu öldüğünü savundu. Başbakan Yair Lapid bürosundan yapılan açıklamada İsrail güvenlik güçlerinin Cabalia’da son saatlerde herhangi bir hava saldırısı gerçekleştirmediğini iddia etti.

İsrail ordusu, İslami Cihad’ın 15 savaşçısını öldürdüklerini belirtirken, İsrail İçişleri Bakanlığı ölenler arasında başkomutan Taysir El Cebari’nin olduğu bilgisini verdi.

Cumartesi ve pazar günleri ayrıca İsrail güvenlik güçlerinin 1967'den beri işgal altında olan Batı Şeria'da 40 İslami Cihad üyesini gözaltına aldığı bildirildi. 

İsrail ordusu bir haftalık hava saldırılarına hazırlandıklarını ifade etti. Bu açıklamadan önce İslami Cihad, savaşın daha başlangıcında olduklarını söylemişti.

Bu arada Mısır’ın İsrail ile Gazze’deki silahlı gruplar arasında arabuluculuk yapmaya çalıştığı bildirildi. Mısır Cumhurbaşkanı Abdul Fettah El Sisi yaptığı bir konuşmada, sükuneti geri getirmek için aralıksız çalıştıklarını söyledi.

Sahada ise pazar sabahına kadar da karşılıklı atışlar devam etti. İsrail ordusunun bir sözcüsü, Tel-Aviv’in mevcut durumda “ateşkes için müzakereler yürütmediğini” belirtti.

2,3 milyon nüfuslu abluka altındaki Gazze’de cuma günü saldırılarını başlatan İsrail, İslami Cihad’a yönelik “önleyici saldırılar” gerçekleştirdiklerini belirtiyor.

İsrail’e göre son 24 saatte Gazze’den 400 cisim (roket, obüs) atıldı. Bunların çoğunun hava savunma sistemleri tarafından önlendiği bilgisi verildi.