İsrail’den Hamas’a hava saldırısı

İsrail hava kuvvetleri, Gazze’den İsrail’in güneyine atılan roket atışlarını gerekçe göstererek, Hamas hedeflerini bombaladı.

Cumartesi günü yapılan son roket atışı nedeniyle, “Mavi-Beyaz” partisinin lideri Benny Gantz, seçim kampanyası sırasında güvenli bir yere sığınmak zorunda kalmıştı. Gantz, İsrail’de 2 Mart’ta yapılacak seçimlerde Başbakan Benyamin Netanyahu’nun temel rakibi olarak öne çıkıyor. Netanyahu gibi, Gantz da ABD’nin geçen Salı günü açıkladığı “barış” planını “tarihi” olarak değerlendirmişti.

Planın açıklanmasından bu yana Gazze Şeridi’nden İsrail’in güneyine doğru neredeyse günlük olarak roket, obüs ve yanıcı balonlar atıldığı bildiriliyor. İsrail de bunları gerekçe göstererek bombalamalarda bulunuyor.

İsrail ordusundan yapılan açıklamaya göre Cumartesi’yi Pazar’a bağlayan gece İsrail uçakları ve helikopterleri, “Gazze Şeridi’nin kuzeyinde Hamaslı teröristlerin hedeflerini” vurdu.

Açıklamada, “operasyon salonu olarak kullanılan bir binayı içeren bir yeraltı alt yapısının” hedef alındığı belirtildi.

Hamas güvenlik kaynakları, saldırıda ölen ya da yaralanan olmadığını açıkladı.

Öte yandan Gazze Şeridi’ne doğru geçiş noktalarını kontrol eden İsrail Savunma Bakanlığı da bu bölgeye çimento teslimatlarını durdurdu. Bakanlık ayrıca yeni bir emre kadar 500 dolayındaki ticari giriş izinlerini de askıya aldı.

Filistinliler, ABD’nin planını blok halinde reddetti. Plan, 1967’den beri İsrail işgalindeki Batı Şeria’nın geniş bölgelerinin ilhak edilmesini öngörüyor.

İsrail ile Hamas arasında, fiili olarak halen bir ateşkes yürürlükte. İsrail ablukasındaki Gazze Şeridi’nde 2008’den bu yana Hamas ve İsrail arasında üç savaş yaşandı.