İsrail’den Rusya’ya ‘Hitler’ tepkisi

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un “Hitler de Yahudi kanı taşıyordu” söylemine İsrail sert tepki gösterdi.

İsrail Dışişleri Bakanı Yair Lapid yaptığı kısa yazılı açıklamada, “Bakan Lavrov’un sözleri aynı zamanda skandal, affedilmez ve korkunç tarihi bir hatadır” dedi.

Lapid, İsrail’deki Rus büyükelçisini duruma açıklık getirmesi için çağırdıklarını belirtti.

İsrail'in Holokost anıtı Yad Vachem'in başkanı Dani Dayan da Lavrov'un açıklamalarını kınadı. Dayan, “kınamayı hak eden temelsiz, yanıltıcı ve tehlikeli açıklamalar" diye niteledi.

Rusya, 24 Şubat’ta Ukrayna’ya yönelik savaşın başlatılmasından bu yana Ukrayna’yı “nazilerden arındırmak” istediklerini savunuyor.

Pazar günü bir İtalyan televizyonuna konuk olan Sergey Lavrov, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy’i hedef alarak, “Şu argümanı ortaya koyuyor: Kendisi Yahudi ise Nazizm (Ukrayna'da) nasıl var olabilir” ifadelerini kullandı.

Lavrov, "Ne olmuş yani? Bu gerçek Ukrayna'da Nazi unsurlarının olduğunu inkar etmeyi sağlamıyor. Yanılıyor olabilirim ama Hitler'in de Yahudi kanı taşıdığına inanıyorum. [...] En kötü Yahudi düşmanlarından bazıları Yahudidir” iddiasında bulundu.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskiy, mart ayında İsrail Parlamentosu’nda vekillere hitaben yaptığı konuşmada İsrail’i “bir tercih” yapmaya çağırarak, Rusya karşısında Ukrayna’nın savunulmasını ve kendilerine silah verilmesini istemişti.

İsrailli yetkililere göre Ukrayna’ya koruma ekipmanları verildi ancak silah sağlanmadı.