İsrail’den Suriye’ye füze saldırısı

Suriye rejimi, İsrail’in Şam yakınında bir sektörü bombaladığını duyurdu. İnsan Hakları Gözlemevi’ne göre rejim yanlısı 9 savaşçı öldü.

Saldırı, ABD Başkanı Donald Trump’ın İran ile yapılan nükleer anlaşmadan çekildiğini açıklamasından kısa bir süre sonra gerçekleşti.

İsrail füzelerinin İran Devrim Muhafızları’na ait bir silah deposunu hedef aldığı belirtildi. İran rejimi, Suriye savaşının başladığı 2011’den bu yana rejimin yanında yer alıyor.

Suriye rejiminin resmi açıklamasında göre saldırıda ölen ya da yaralanan olmadı. Ancak Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, rejim yanlısı 9 savaşçının öldüğünü bildirdi.

Bu saldırıdan önce, Suriye hava savunma kuvvetleri iki İsrail füzesini önlediklerini açıkladı.

Suriye televizyonu, füzelerin imha edilmesinin yol açtığı alevleri gösteren görüntüler yayınladı.

İsrail, Suriye’den gelen bu bilgilere ilişkin yorum yapmadı. Tel Aviv yönetimi, İran’ın olası bir saldırı gerçekleştirebileceğini gerekçe göstererek, Golan’ın kendi işgalindeki kısmında güçlerini alarma geçirdi.

İsrail ilk kez Şam’ın güney batısındaki bu sektörü hedef almıyor. Aralık ayında da başta bir silah deposu olmak üzere, bir çok askeri noktayı bombalamıştı.

9 Nisan günü Humus bölgesindeki T-4 askeri üssüne füze saldırısı gerçekleşmiş, 7’si İranlı asker olmak üzere en az 14 savaşçı ölmüştü. Aynı üs, Şubat ayında da İsrail tarafından hedeflenmişti.

26 Nisan günü bir açıklama yapan İsrail Savunma Bakanı Avigdor Lieberman, İran’ın başta İsrail ile sınırı olan Golan bölgesi olmak üzere Suriye’ye askeri olarak yerleşme çabalarını hedef alacağı tehdidinde bulunmuştu. Bu açıklamadan üç gün sonra, Suriye’ye yönelik füze saldırılarında çoğunluğu İranlı olmak üzere en az 26 savaşçı öldürülmüştü.