İsrail, Filistin’in tarımsal ihracatlarını yasakladı

İsrail hükümeti, Filistin’in Ürdün üzerinden dünya pazarına sunduğu tarımsal ürünlerin ihracatını yasakladı. Filistinliler, “ticari savaş” tepkisinde bulundu.

Filistin Ziraat Bakanı Riyad El Attari, İsraillilerin Cuma günü tüm ihracatçıları ve ilgili tarafları, “Filistin tarım ürünlerinin Pazar gününden itibaren Ürdün geçiş noktasından dünya pazarlarına doğru ihracatının yasak olduğu konusunda haberdar ettiğini” belirtti.

İsrailli ve Ürdünlü yetkililer henüz bir açıklamada bulunmadı. Filistinli Bakana göre Filistin’den 60 dolayında tarımsal ürün 100 dolayında dünya pazarına doğru ihraç ediliyor. Filistinli ihracatçılara göre yeni yasak zeytin yağı, hurma ve tıbbi otları kapsıyor.

Reuters’a göre Birleşik Krallık ve Arap ülkelerine ürün ihraç edenlerden Ahmed Rihan, “Tüm Filistinlilere yönelik ticari bir savaştır” diye tepki gösterdi.

Ekim ayında Filistin Yönetimi İsrail dana etlerini boykot karar almıştı. Geçen hafta sonu da İsrail Savunma Bakanı Naftali Bennett, Filistin Yönetimi’nin tüm tarımsal ithalatlarını durduracakları tehdidinde bulundu. Bunun üzerine Filistin Yönetimi İsrail tarımsal ürünleri, meyve suları ve pet şişe sularının ithalatına son vereceklerini bildirdi.

Tarafları 1990’lı yıllardaki barış anlaşmalarından bu yana ticari ilişkileri genel olarak sağlamdı ancak, son gelişmeler bu alandaki ilişkilerin de tehlikeye girdiğine işaret ediyor.

Son gerilimler, ABD Başkanı Donald Trump’ın “barış planını” açıklamasından sonra başladı. Filistinliler Trump’ın planının İsrail lehine olduğu tepkisinde bulunuyor.