İsrail HRW’ye ülkeyi terk etmesi için 14 gün süre tanıdı

İsrail makamları, İnsan Hakları İzleme Örgütü HRW’nin yerel sorumlusuna ülkeyi terk etmesi için iki hafta süre tanıdı. Gerekçe, “İsrail’i boykot” kampanyasına destek vermesi.

İçişleri Bakanlığı, bu kararını Stratejik İşler Bakanlığı’nın tavsiyeleri ile gerekçelendirdi. Sözkonusu bakanlığın verdiği bilgilere göre, HRW’nin yerel sorumlusu Ömer Şakir, yıllardır aktif bir şekilde İsrail’e yönelik boykotu destekliyor. İçişleri Bakanlığı, Şakir’in ikamet iznine son verme kararı aldıklarını bildirdi.

Boykot kampanyası, Filistin topraklarındaki işgale ve kolonileşmeye son verilmesi amacıyla İsrail’in ekonomik, kültürel veya bilimsel olarak boykot edilmesini içeriyor. İsrail hükümeti, tüm boykot örgütlenmelerine karşı sert tepkide bulunuyor.

HRW: BOYKOTU DESTEKLEMEDİK, AMAÇ ELEŞTİRİLERİ SUSTURMAK

HRW’nin İsrail ve Filistin toprakları seksiyonu, müdürü Şakir’in kampanyaya destek verdiği iddiasını yalanlayarak, adalet önünde itirazda bulunacaklarını açıkladı.

HRW yaptığı yazılı açıklamada, “Burada sözkonusu olan Şakir değil, İsrail’deki insan hakları ihlallerine yönelik eleştirileri susturmak amacıyla HRW’nin susturulması amaçlanıyor” dedi. Açıklamada, “Ne HRW, ne de sayın Şakir, İçişleri Bakanlığı’na da bir mektupla bildirdiğimiz gibi İsrail boykotunu desteklemiyor” denildi.