İsrail ile Hizbullah yeni bir savaşın eşiğinde mi?

Lübnan Hizbullah hareketi, Pazar günü İsrail ordusuna ait bir aracı imha etti. İsrail ordusu, Lübnan’ın güneyine saldırılar düzenledi. Bu gelişme, yeni bir savaş endişesine yol açtı.

İsrail’in son günlerde bir çok kez insansız hava araçları ile Lübnan topraklarına sızmasıyla tırmanan gerilim çatışmaya dönüştü. Pazar günü Hizbullah, bir İsrail aracını anti-tank füzeyle imha etti.

İsrail ordusu, Pazar günü Lüban yönünden İsrail’in kuzeyine doğru bir çok anti-tank füzesi atıldığını bildirdi. Bu füzelerin, askeri bir üs ve araçları hedef aldığı, bazılarının hedefine ulaştığı bildirildi.

İsrail ordusuna göre Hizbullah saldırısında herhangi bir can kaybı yaşanmadığını belirtirken, “Olay kapanmıştır” dedi.

17 Eylül’deki genel seçimlere hazırlanan Başbakan Benyamin Netanyahu, İsrail’in tüm seçeneklere hazır olduğunu belirtti. Yaklaşan seçimlerle birlikte milliyetçi söylemlerini arttıran Netanyahu, “Bir kaç anti-tank füzelerle saldırıya uğradık. 100 obüs, hava saldırıları ve başka tedbirlerle karşılık verdik” dedi.

Hizbullah bir askeri aracı imha ettiklerini ve içerisindekilerin öldüğü ya da yaralandığını belirtirken, Netanyahu bunu yalanlayarak “Ne ölü, ne yaralanma ve hatta tek bir sıyrık bile yok” dedi.

Hizbullah televizyonu El Manar’a göre, İsrail güçleri Lübnan’ın güneyindeki sınır köyü Marun el Ras’a bir çok obüs atışı yaptı.

İsrail, son günlerde dronlarla yaptığı sızmaların ardından, Hizbullah’ın misillemede bulunmasını bekliyordu.

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, İsrail dronlarının yaptığı ihlallerin yanıtsız kalamayacağını zira, hedefli suikastlerin kapısını açmış olacağını belirtti.

LÜBNAN HÜKÜMETİ İZLEMEKLE YETİNİYOR

İsrail, sınır hattına takviye güçleri gönderdi. Lübnan ordusu, Birleşmiş Milletler gücü Mavi Kasklılarla koordineli olarak durumu izlediklerini bildirdi. Başbakan Said Hariri, ABD ve Fransa’dan müdahale etmesini istedi. Fransa Dışişleri Bakanlığı, Mavi Hat dolaylarında yaşanan karşılıklı atışlardan endişe duyduklarını belirtti. Bakanlık, her iki tarafı itidalli olmaya ve gerilimi yatıştırmaya yönelik adımlar atmalarını istedi.

BAHREYN VE BAE’DEN TEPKİ

Bahreyn ve Birleşik Arap Emirlikleri Hizbullah’ın düzenlediği saldırıya tepki gösterdi. Bahreyn Dışişleri Bakanı Halid Bin Ahmed Halife, “Bir devletin başka bir devlete saldırısı uluslararası hukukta yasaktır” dedi. Halife, Lübnan devletini de kendi sınırlarında yaşanan ve halkı tehlikeye koyan bir savaşı, izleyici gibi seyretmekle suçladı. Bahreyn arıca, Lübnan’daki vatandaşlarını derhal bu ülkeyi terk etmeye çağırdı. Hizbullah, İran ile ittifak halinde iken, Bahreyn ve başka Körfez ülkeleri İran’ın bölgede artan etkisinden dolayı tepkili.

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Dışişleri Bakanı Enver Gargaş, “Savaş, barış veya istikrar kararı bir devletin kararı olmalı” dedi.