İsrail ile Türkiye arasındaki ekonomik bağlar güçleniyor

İsrail, Türkiye’de Ekonomi Ofisi’ni yeniden açma kararı aldı. Türkiye, İsrail’in en büyük dördüncü ticari ortağı durumunda.

İsrail Ekonomi ve Sanayi Bakanı, Türkiye’de Ekonomi Ofisi açtıklarını duyurdu.

İstanbul’da bulunan ofis, üç yıl kapalı kaldıktan sonra 1 Ağustos’ta yeniden açıldı.

Bakan Orna Barbivay, “Ekonomi Ofisi, İsrail için önemli bir ortak olan Türkiye ile ilişkilerin derinleştirilmesinde ve güçlendirilmesinde merkezi bir rol oynayacaktır. İsrail ihracatına yardım ve destek sağlayacak, iş fırsatlarını belirleyip yaratacak ve ikili ticaretin genişlemesine önemli ölçüde katkıda bulunacak" dedi.

İsrailli bakan, “Ekonomi Ofisi’nin yeniden açılışı İsrail’in Türkiye ile ekonomik ilişkilerini derinleştirme taahhüdünü yansıtıyor” diye ekledi.

İstanbul'daki ekonomi ofisinin yeniden açılması, Türkiye pazarına ihracat yapan yaklaşık 1.540 İsrailli şirketi etkileyecek ve bu pazardaki ticari faaliyetlerini güçlendirmeye yardımcı olacak.

Türkiye, İsrail ekonomisinin dördüncü en önemli ticaret ortağı ve 2021'deki ihracatında beşinci adresi olarak dikkat çekiyor.

İsrail Dış Ticaret İdaresi’ne göre karşılık İsrail ile Türkiye arasında 2021'de karşılıklı mal ve hizmet ticareti, 2020'ye göre yaklaşık yüzde 30 artışla 7.7 milyar doları buldu.

İsrail Türkiye’ye temel olarak kimyasal ürünler (yüzde 52), ana metaller (yüzde 14), kauçuk ve plastik (yüzde 10) ihraç ediyor. Her iki ülke arasında 1997 yılında serbest ticaret anlaşması imzalanmıştı. Bu çerçevede dört ortak ekonomi forumu organize edildi. Sonuncusu 2009 yılında Kudüs’te yapılmıştı. İki ülke arasında yeniden yakınlaşma girişimleri ardından 2022 sonbaharında beşinci forumun yapılmasına karar verildi.