İsrail'in öldürdüğü Filistinlilerin sayısı 45’e yükseldi

İsrail askerleri, Filistinli mültecilere geri dönüş hakkı için düzenlenen gösteriye ateş açarak müdahale etti, 4 Filistinli daha hayatını kaybetti.

Gazze’nin İsrail ile olan sınırında 30 Mart’tan bu yana geri dönüş hakkı için protesto eylemleri yapılıyor. Filistinliler 1948’de İsrail’in kurulmasıyla topraklarından çıkarılmış ya da kaçmışlardı.Her hafa Cuma günü, “Büyük geri dönüş yürüyüşü” İsrail ordusunun ölümcül saldırılarına maruz kalıyor.

Beşinci Cuma yapılan eylemlere binlerce Filistinli katıldı. 27 Nisan Cuma günü eylemlerde 4 Filistinli, İsrailli askerlerin açtığı ateş sonucu hayatını kaybetti. Ölenler arasında, Azzam Oweidi isimli 15 yaşındaki bir çocuk da var. Cuma günü başından Han Yunus’un doğusunda başından vurulmuştu.

30 Mart’tan bu yana İsrail askerlerinin öldürdüğü Filistinlilerin sayısı 45’e yükseldi. Kurbanlar arasında iki gazeteci de var. Saldırılarda 5 binden fazla kişi de yaralandı.

BM Filistin Daimi Gözlemcisi Riyad Mansur, İsrail ordusunun ölümlere yol açan sert müdahalesine tepki göstererek, "Tepelerin arkasına saklanmış ve dişlerine kadar silahlanan korkaklar, sivillere karşı keskin nişancıları kullanarak ateş ettiler. Utansınlar yaptıklarından. Savunmasız sivillerle karşı ateş açan korkaklar, açık alanlar da avlanır gibi sivilleri avlıyorlar" dedi.

Filistin hükümetine göre İsrail'in kuruluşunun 70. yıldönümü olan 14 Mayıs tarihine kadar eylemler sürecek.

Cuma günü bir tepki de Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeyd Raad El Huseyin'den geldi. Yazılı bir açıklama yapan BM yetkilisi El Huseyin, “Her hafta, silahsız eylemcilere karşı öldürücü dozda güç kullanımına başvurulduğuna dair örneklerle karşılaşıyoruz” dedi.

21 Nisan Cuma günü İsrail ordusu ile yaşanan çatışmalar sırasında 16 Filistinli öldürülmüştü. Bu bilanço 2014 savaşından bu yana an ağır bilanço olarak kayda geçti. Binlerce kişi, 16 kişi için Gazze’de düzenlenen cenaze törenine katıldı.

BM İnsan Hakları Komiseri, tekerlekleri yakabilen Molotof kokteylleri veya taş atanlara, hatta uzaktan Molotof kokteyli atanlara karşı silah kullanılmaması gerektiğini vurguladı. El Huseyin, tüm ölüm ve ağır yaralanmalara ilişkin soruşturma yürütülmesi ve sorumlularının cezalandırılması gerektiğini kaydetti.

El Huseyin, İsrail hükümetini ihlalleri soruşturmadaki “kapasitesizliği” nedeniyle güvenlik güçlerini öldürücü güç kullanımına teşvik etmekle eleştirdi.