İsrail seçimlerinin galibi Netanyahu

İsrail’de Pazartesi günü gerçekleşen genel seçimlerde, medyaya göre mevcut başbakan Benjamin Netanyahu galip olarak çıktı.

Oy sayımının neredeyse tümü tamamlanırken, sonuçlar Başbakan Netanyahu’nun yeni bir koalisyon hükümeti kurmak için en iyi pozisyonda olduğunu gösteriyor. Netanyahu, beşinci kez başbakan olma yolunda ilerliyor.

Karşısında yer alan üç eski genelkurmay başkanı da, Netanyahu’yu yenmeyi başaramadı. Seçimler temel olarak sağ ve aşırı sağ arasında geçti. Netanyahu, seçimlerden önce özellikle aşırı sağla ittifak kurmuştu.

Sonuç olarak, Netanyahu Parlamento’daki varlığını daha da güçlendirdi, partisi Likud son 16 yılın en iyi skorunu elde etti. Henüz kesin olmayan sonuçlara göre Likud yüzde 26 oy oranı ile 120 sandalyeli parlamentoda 35 sandalye elde ediyor. Yeni kurulan merkez sağcı “Mavi ve Beyaz” partisi hafif bir şekilde geride kaldı. Benny Gantz ve Yair Lapid’in kurduğu bu parti, oyların yüzde 25’ini elde etmiş görünüyor.

İsrail bu seçimlerde net bir şekilde sağa yattı. Netanyahu’nun hükümeti kurmak için sağcı ve aşırı sağcı partilerle kolaylıkla ittifak kurabileceği belirtiliyor.

ERAKAT: İSRAİLLİLERİ BARIŞA ‘HAYIR’ DEDİ

Filistinli üst düzey sorumlu Saib Erekat, seçim sonuçlarına bakarak İsraillilerin “barışa hayır” dediğini söyledi. Erekat, İsrail televizyonlarında yer alan tahminler “İsraillilerin barışa hayır, işgale evet dediğini gösteriyor” dedi. Filistin Kurtuluş Örgütü’nün iki numaralı ismi olan Erekat, İsrail parlamentosunda iki devletli çözüme sadece 18 vekilin destek verdiğini belirtti.