İstanbul zirvesi önce Macron ve Trump’dan ortak tutum

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile ABD Başkanı Donald Trump, İstanbul’da Cumartesi günü öngörülen Suriye zirvesi öncesi tutumlarını ortaklaştırmak için görüştü.

Elysee Sarayı’ndan yapılan açıklamaya göre Macron ile Trump bir telefon görüşmesi yaptı. Zirve, Cumartesi günü Rusya, Türkiye, Almanya ve Fransa yöneticileri arasında yapılacak.

Açıklamada, Macron’un “İdlib bölgesinde ateşkesin sürmesini ve Suriye çatışmasına siyasi çözüm sürecine ilişkin tartışmaların derinleştirilmesini hedefleyen” gündemlerini sunduğu belirtildi.

Yazılı açıklamada “ABD ve Fransa, Suriye’de güvenlik, insani ve siyasi konularda aynı amaçları paylaşıyor ve ABD Başkanı Fransa Cumhurbaşkanı’ndan bu ortak tutumun İstanbul zirvesine taşınmasını istedi” denildi.

Fransız medyasına göre Elysée Sarayı’ndan bir kaynak, “ölçülü” beklentilere rağmen Fransa bu zirveden Suriye’de güvenlik ve siyasi süreç konusunda ilerlemeler umut ediyor.

Fransız hükümeti, İdlib’de ateşkesin uzatılması ve insani konvoyların geçişine izin verilmesini istiyor. Konvoylardan en az altısının Şam rejimi tarafından mevcut durumda bloke edildiği belirtiliyor.

Paris, ayrıca üçte biri rejim temsilcilerinden, üçte biri muhalefet temsilcilerinden ve üçte biri bağımsızlardan oluşan bir anayasa komitesinin hayata geçirilmesini talep ediyor.

Elysée Sarayı’ndan yapılan açıklamada da İstanbul’da dört yöneticinin böyle bir komitenin BM çatısı altında kurulması yönünde açık bir karar alınması talebi yer aldı. Açıklamada ayrıca, gelecek haftalarda, yıl sonundan Cenevre görüşmelerinin de başlaması talebinde bulunuldu.