İsveç Gazeteciler Federasyonu’ndan Kürt TV kanalları için çağrı

İsveç Gazeteciler Federasyonu (SJF) Başkanı Jonas Nordling, İsveç ve Fransız hükümetlerine Türk devletinin Kürt televizyon kanalları üzerindeki baskı ve yasaklama girişimlerine karşı tavır almaları çağrısı yaptı.

Türk devletinin basın ve ifade özgürlüğünü Türkiye’nin yanı sıra ülkenin sınırları dışında da engellemek istediğini belirten Nordling, yaptığı yazılı açıklamada yasaklanan Newroz TV ve yasaklanmak istenen Ronahi TV’nin yayınlarını İsveç’ten yaptığına dikkat çekiyor.

Türkiye’nin tutumunun oldukça endişe verici bulduğunu söyleyen Nordling, uydu operatörü Eutelsat’tan ifade özgürlüğünü savunmasını ve Türkiye’nin baskılarına boyun eğmemesini istiyor.

Nordling, Eutelsat’ın en büyük ortağının Fransız devleti olduğunu hatırlattıktan sonra “İsveç Gazeteciler Federasyonu, yeni göreve başlayan Fransız hükümetine insan haklarını savunması ve kararın değiştirilmesi için Eutelsat üzerindeki nüfusunu kullanması çağrısı yapıyor” diyor.

SJF, İsveç Hükümeti’ne de konuyu Fransız hükümeti ile yaptığı görüşmeleri ele alması ve Kürt televizyon kanallarına yönelik baskıları Avrupa Birliği gündemine getirmesi çağrısında bulunuyor.