İsveç hükümeti, halkı savaşa hazırlamak için kitapçık hazırladı

İsveç’te, savaş veya doğal afetler sırasına ne tür tedbirler alınacağını detaylı olarak anlatan bir kitapçığı, tüm evlere gönderecek.

Rusya ile Batılı ülkeler arasına gerginliğin tırmandığı bir sırada, İsveç yönetimi toplumu savaş hazırlıklı hale getirmek için bir kitapçık bastı.

Kitapçık posta yoluyla her eve dağıtılacak. Hükümetin talebiyle hazırlanan kitapta, savaş halinde nerede barınılabileceği, hangi yiyeceklerin stoklanması gerektiği ve hangi bilgi kaynaklarına güvenmek gerektiği anlatılıyor

13 dilde hazırlanan kitapçık “Kriz veya savaş halinde...” başlığını taşıyor. Kitapçık 28 Mayıs ile 3 Haziran tarihleri arasında, 4.8 milyon eve gönderilecek. 20 sayfalık kitapçıkta İsveç’in karşı karşıya olduğu tehlikeler şöyle sıralanıyor: Savaş, saldırı, siber saldırı, ağır kazalar veya doğal afetler.

Kitapçığın tanıtımı başkent Stockhlom’de yapıldı. İsveç Sivil Güvenlik Ajansı MSB Genel Müdürü Dan Eliasson, “Her ne kadar İsveç, diğer bir çok ülkeden daha güvenli olsa da, tehditler var olmaya devam ediyor. Herkesin, kendilerini hazırlayabilmesi için bu tehditlerin neler olduğunu bilmesi önemlidir” dedi.

Kitapçığın tasarımından sorumlu Christina Anderson, “Çevredeki bir askeri çatışma, topraklarımıza ulaşmasa bile, başta gıda olmak üzere mal ithalatlarımızı etkileyecek” diye belirtti.

Hükümet tarafından benzer bir girişim en son 1961’de Soğuk Savaş sırasında gerçeklemişti.

Kitapçıkta Rusya’dan bahsedilmiyor ancak İsveçli yetkililer NATO ile açık bir çatışmada NATO’nun Baltık’taki üyelerine doğru deniz yolunu kesmek için bir saldırıdan endişe ediyor.

İsveç, iki yüzyılı aşkın bir süredir kendi topraklarında savaşa tanık olmadı. NATO üyesi de olmayan İsveç, 1994’te Atlantik İttifakı ile üye olmayan devletler arasında askeri işbirliğini geliştirmek amacıyla kurulan Barış Ortaklığı’na kayıt oldu.

2014 yılında Stockholm bölgesine kimliği tespit edilemeyen bir denizaltının sızması ve İsveç hava sahasının bir çok kez Rus uçakları tarafından ihlal edilmesi ardından Rusya’ya ilişkin endişeler arttı.

İsveç, Soğuk Savaş’ın ardından askeri harcamalarını da kayda değer bir şekilde azaltmıştı ancak Kırım’ın Rusya Federasyonu’na bağlanmasından sonra bu durum değişti. Hükümet Mart ayı sonunda yaptığı açıklamada bu yazdan itibaren askeri hizmeti de yeniden başlatacaklarını duyurmuştu. Bu hizmet yedi yıldır kaldırılmıştı. İsveç, Baltik’ta olası bir çatışmada hedef olabilecek Gotland Adası’ndaki güçlerini de arttırdı.