İsveç seçimleri: Hükümetin rengi belli değil

7,5 milyonun seçmenin bulunduğu İsveç’te aşırı sağcılar tarihlerindeki en büyük başarıyı elde ettiler. Seçimin ilk sonuçlarına göre Löfven’in başbakanlığındaki sosyal demokratlar-Yeşiller hükümeti ise çoğunluğu elde etmiyor.

Bir başka Avrupa ülkesinin meclisinde de artık güçlü bir aşırı sağı var. Diğer batı Avrupa ülkeleri gibi mülteci akışına ilişkin endişelerin bulunduğu ülkede göçmen karşıtlığı yapan popülist İsveç Demokratları Partisi (SD) dünkü seçimlerin ilk sonuçlarına göre yüzde 18’e yakın bir sonuç elde etti.

349 sandalyeli meclis için 6 bin 300 adayın yarıştığı dünkü seçimlerde 7,5 milyon seçmen sandık başına çağrıldı. Saat 18.00’de sandıkların kapanmasının hemen ardından ilk seçim sonuçları da gelmeye başladı.

Buna göre Sosyal Demokratlar yüzde 28, Yeşiller, 4 ve Sol Parti ise 7,7 civarında oy aldı. Her üç partinin merkez sol blokunun toplam oyu yüzde 39 civarında kalarak, meclisteki çoğunluğu elde edemedi. Böylelikle başbakan Stefan Löfven’in liderliğindeki sosyal demokratlar, yüz yıllık tarihleri boyunca en kötü seçim sonucunu elde etmiş oldu.

Sosyal demokratların aksine Sol Parti’nin yüzde 2,2 oyunu arttırdığı ülkede merkez sağ İttifak Partisi ise yüzde 20’ye yakın oy aldı. Sağ ve muhafazakar partilerin toplam oyları da yüzde 39’da kaldı.

YENİ HÜKÜMETİN RENGİ BELLİ DEĞİL

Bu seçim sonuçları ele alındığında Stockholm’de hükümetin rengi nasıl olacağı bir muammaya dönüştü. Çünkü sandıktan birci çıkan sosyal demokratların yeni ittifaklara yönelebileceği, en son ihtimalin de azınlık hükümetinin kurulacağı belli oluyor.

Dünkü seçimlerde büyük bir çıkış yapması beklenen ve oyunu yüzde 20’e çıkarabileceği tahmin edilen İsveç Demokratları Partisi (SD) ile hiçbir parti hükümet kurmak istemiyor. Seçim kampanyasının İsveç'in Avrupa Birliği'nden ayrılması için kampanya yürüten İsveç Demokratları Partisi bir önceki seçime göre yüzde 5’ye yakın oyunu arttırdı.

1988 yılında kurulan aşırı sağcı SD, ülkeye yeni mültecilerin alınmasına karşı çıkıyor. Yoğun göçmen akışının olduğu 2015 yılından bu yana toplam 300 bin mülteciyi alan İsveç 10 milyonluk nüfusunun oranına göre Avrupa’da en çok mülteci kabul eden ülke konumunda.