İsveç seçimlerinde sağ ve aşırı sağcı blok önde

İsveç’te pazar günü yapılan seçimlerde sağcılar ve aşırı sağcılar iktidarın kapısına dayandı.

11 Eylül’deki seçimlerde bir ilk yaşandı. Son derece sıkı seçimlerde sağı ve aşırı sağ öne çıktı. Nihai sonuçların çarşamba günü açıklanması bekleniyor.

Sandıklardan çıkan sonuçların yüzde 92’sine göre Ulf Kristersson öncülüğündeki muhafazakar Ilımlı Birlik Partisi bloku 175 ila 176 sandalye ile mutlak çoğunluğu elde edecek.

Sosyal demokrat Magdalene Andersson öncülüğündeki sol blok ise 173 ila 174 sandalye kazanacak.

Seçimlerin en büyük galibi ise göçmen karşıtı milliyetçi “İsveç Demokratları” (SD) partisi oldu. Jimmie Akesson öncülüğündeki bu parti oyların yüzde 20’sinden fazlasını alarak rekor bir çıkış yaptı.  Milliyetçi parti böylece İsveç’te ikinci büyük parti olmakla birlikte en büyük sağcı parti haline geldi.

İsveç Demokratları bundan 12 yıl önce, 2010’da yüzde 5,7 oy ile meclise girebilmişti.

SD, Ilımlılar, Hristiyan Demokratlar ve Liberallerden oluşan sağcı blok oyların yüzde 49,7’sini alırken, mevcut sonuçlara göre Sosyal Demokratlar, Sol Parti, Yeşiller ve Merkez Partisi yüzde 48,8 oranında oy elde ediyor. Sol blok, sağ bloku sadece 60 bin oyla geriden takip ediyor. Ülkede toplam 7,8 milyon seçmen bulunuyor.

Başbakan Andersson’un Sosyal Demokrat Partisi yüzde 30’un üzerinde oy aldı.

Aşırı sağcı partinin özellikle İsveç banliyölerinde kriminal çeteler arasındaki ölümcül hesaplaşmalar ve göç akışından beslendiği ifade ediliyor. Bunlara bir de yakıt ve elektrik fiyatlarının artması eklenince, aşırı sağcı partinin yürüttüğü kampanyanın merkezinde yer aldı. Başta ülkenin güneyi olmak üzere bazı seçim yerlerinde aşırı sağcı partinin oyları yüzde 40’ın üzerine çıktı.

Bu seçimler, İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya üyelik protokollerinin NATO’nun 30 üye devleti tarafından onaylanması gereken bir döneme denk geldi.

Aşırı sağcı partinin desteklediği bir sağcı hükümet İsveç siyaseti için yeni bir dönemi ifade ediyor. İsveç’in ayrıca AB’nin dönem başkanlığını 1 Ocak 2023’te devralması ve NATO’ya üyeliğini sonuçlandırması gerekecek.

İsveç’te Başbakan’ın seçilmesi için mutlak çoğunluk gerekmiyor, ancak 175 oy veya üstü aleyhte oy almaması gerekiyor.