İsveç Sol Parti: Sonuna kadar Efrîn'in yanındayız

İsveç Sol Parti Milletvekili Yasmine Posio Nilsson, Türk devletinin saldırılarına tepki göstererek, Efrîn halkının yanında olduklarını söyledi. Nilsson, Türk devletine yaptırım uygulanmasını istedi.

Sol Parti Milletvekili, Dış Politika Sözcüsü ve Parlamento Dış İlişkiler Komisyonu Üyesi Yasmine Posio Nilsson, Efrîn'e saldıran Türk devletinin amacının, Kürt halkının mücadelesini ezmek ve barışın hakim olduğu bölgeyi işgal etmek olduğunu belirtti. Nilsson, sonuna kadar Efrîn ve Rojava halklarıyla dayanışma içinde olacaklarını söyledi.

Nilsson, geçtiğimiz hafta yazılı bir soru önergesiyle Türk devletinin Efrîn'e yönelik bombalamaları ve sivilleri katletmesini gündeme getirdi. Önergesinde, Türkiye'nin uzun süreden beri otoriter bir rejime doğru evrilmesi ile gazeteciler, muhalifler ve Kürtleri tutuklamasına karşı dış dünyanının yeterli tepki göstermediğini söyleyen Nilsson, İsveç hükûmeti ve Avrupa Birliği'nin uzlaşmacı tutumunu eleştirdi.

İsveç hükûmetini, ticaret anlaşmalarını iptal etme ve Avrupa Birliği'ne verdiği yardımları kesme yerine, Türkiye'nin sığınmacıları durdurmasının karşılığında sessiz kalarak otoriter rejimi desteklemekle eleştirdi.

Nilsson, Dışişleri Bakanı Margot Wallström'e, Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler'in üyesi olan İsveç'in Suriye ve Efrîn'e yönelik bombalama ve askeri saldırıları durdurmak için ne yapmayı düşündüğü sorusunu yöneltti.

'TÜRK DEVLETİ ULUSLARARASI YASALARI ÇİĞNİYOR'

Konu hakkında görüşlerine başvurduğumuz Nilsson, Sol Parti'nin Türk devletinin uluslararası yasa ve sözleşmeleri çiğneyerek Efrîn ve Kuzey Suriye'deki Kürt bölgelerine yönelik saldırılarını kınadıklarını belirterek, “Saldırı Kuzey Suriye'de yaşayan halkı ve barışın olduğu bölgede demokrasi, insan hakları ve özgür seçimleri ezmeyi amaçlıyor” dedi.

Son dönemlerde bölgede pek çok demokratik reformun yapıldığını gözlemlediklerini söyleyen Nilsson, Efrîn'de kadın erkek eşitliğinin sağlandığını ve hiçbir azınlık halkın baskı altında olmadığını belirttikten sonra, “İşte Erdoğan tüm bunları yok etmek istiyor” dedi.

'ERDOĞAN TÜRKİYE'YE YÖNELİK EN BÜYÜK TEHDİTTİR'

Erdoğan'ın YPG/YPJ'nin Türkiye'ye tehdit oluşturduğu iddialarını saldırılarına meşruiyet kazandırmak için ortaya attığını söyleyen Nilsson, “YPG/YPJ son yıllarda DAİŞ'e karşı savaştı ve bölgeye demokrasiyi yerleştirmeye çalışıyor. Demokrasiyi zayıflatmak için ülkesinde her şeyi yapan Erdoğan Türkiye'ye yönelik en büyük tehdittir. Özgür seçimler yapan Kuzey Suriye değil” şeklinde konuştu.

Nilsson, Türkiye'nin YPG/YPJ'nin PKK ile ilişkide olduğunu öne sürerek başka bir ülkeye saldırma hakkı olmadığını belirtti. Sol Parti'nin PKK'nın terör örgütleri listesinden çıkarılmasını talep ettiğini hatırlatan Nilsson, İsveç hükûmetinden taleplerini şöyle sıraladı:

'İSVEÇ, TÜRKİYE'NİN SALDIRILARINI AÇIKÇA KINAMALI'

“Her şeyden önce Dışişleri Bakanı Margot Wallström Türkiye'nin saldırılarını açıkça kınamalı. İsveç, sığınmacıların Avrupa'ya gelmelerinin engellenmesi karşılığında Avrupa Birliği'nin Türkiye'ye ödeme yapmasına karşı çıkmalı. Ticaret anlaşmasını Kürtlere yönelik saldırıların son bulması için kullanmalı. Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliği için açık taleplerde bulunmalı. Avrupa Birliği'nin Türkiye'ye yaptığı yardımlar muhalifleri tutuklamak için değil, daha demokratik ve hukuk güvenliğinin olduğu bir ortamın oluşması için harcanmalı. Temel demokratik ve insan haklarını ihlal eden ülkelere para yardımı yapılmamalı.”

'SAVAŞIMINIZI TAKDİR VE HAYRANLIKLA KARŞILIYORUZ'

Sol Parti'nin uzun süreden beri Rojava'daki demokratik yönetimi desteklediğini hatırlatan Nilsson, Efrîn halkına şu mesajı verdi: “Biz sizlerin DAİŞ'e karşı verdiğiniz savaşımı takdir ve hayranlıkla karşılıyoruz. İnsan haklarına saygı üzerinde kurduğunuz demokratik toplumu savunmanızı yakından izliyoruz. Sol Parti İsveç hükûmetine parlamentoda baskı yapmak için elinden gelen her şeyi yapıyor ve Sol Partililer ülke çapında Efrîn için düzenlenen eylemlere katılıyor. Bunu sonuna kadar sürdüreceğiz."

RİAZAT: TÜRK DEVLETİ HER YERDE İNSAN HAKLARINI İHLAL EDİYOR

Türkiye'de insan hakları ihlallerinin ele alındığı, geçtiğimiz Cuma düzenlenen oturumda da Sol Parti Milletvekili Daniel Riazat, Türk devletinin sadece Türkiye'de değil, Suriye'de de insan haklarını ve uluslararası yasaları ihlal ettiğini söyledi.

Türk hükûmetinin en hafif deyimiyle 'Köktenci' olarak adlandırılabilecek gruplarla birlikte terörizme karşı mücadele bahanesiyle Rojava'daki barışcıl güçlere saldırdığını ve sivilleri katlettiğini belirtti. Riazat, “Tüm bunlara karşı hükûmetin ve Margot Wallström'ün ne yaptıklarını merak ediyorum. Türkiye'nin saldırıları başlatmasından sonra yüzlerce insan yaşamını yitirdi” dedi.

'PKK TERÖR LİSTESİNDEN ÇIKARILMALI'

Türk devletinin, Efrîn'e yönelik saldırılarına haklılık kazandırmak için Kürtlerin en büyük hareketi PKK'yi 'terör örgütü' olarak damgalanmasını kullandığını söyleyen Riazat, Wallström'e, PKK'nın 'terör örgütleri listesi'nden çıkarılması için girişimde bulunup bulunmayacağını sordu.