İsveç’te aşırı sağcı provokasyonlar: 26 gözaltı

İsveç’te Kuran’ı yakmak için sokaklara çıkan aşırı sağcılar ile polis arasında çatışmalar yaşandı, 26 kişi gözaltına alındı.

Ülkenin merkezindeki Norrköping’de yoğun Müslüman nüfusun olduğu Navestad mahallesinde pazar günü yaşanan şiddetli protesto eylemlerinden sonra sakin bir gece yaşandı.

Polis, şiddet olaylarını çıkardığından şüphe edilen 8 kişiyi gözaltına aldı

Komşu Linköping kentinde de aşırı sağcılar sokaklara çıktı, polisle şiddetli çatışmalar yaşandı. Polise taş atan aşırı sağcılar, birçok otomobili ateşe verdi.  18 kişi gözaltına alındı.

Danimarka-İsveç vatandaşı Rasmus Paludan’ın öncülüğündeki göçmen ve İslam karşıtı bir grup şiddet olaylarının kökeninde yer alıyor.

Danimarka’da ırkçı hakaretten mahkum edilen Paludan, son günlerde İsveç’te provokatif gezilerde bulunuyordu. Paludan, özellikle Müslümanların yoğun olduğu mahallelere girerek, Kuran’ı yakmak isterken, geçtiği yerlerde şiddet olayları çıkardı.

Malmö kentinde Cumartesi günü Müslümanların kutsal kitabı Kuran yakılmıştı. Pazarı pazartesiye bağlayan gece de şiddet olayları devam etti ve özellikle bir okulda yangın çıkarıldı.

Rasmus Paludan’ın Kuran’ı yakma gösterileri, Arap dünyasında da protestolara neden oldu.

Irak Dışişleri Bakanlığı İsveç maslahatgüzarını çağırarak tepkisini ifade etti.  Suudi Arabistan da İsveç’teki “aşırılık yanlılarının eylemlerini ve Müslümanlara yönelik provokasyonlarını” kınadı.