İsveç’te katliam görüntülerini yayımlayan ırkçıya hapis cezası

Yeni Zelanda’da camilere yapılan saldırıların görüntülerini Nordfront adlı internet sitesinde yayımlayan İsveçli ırkçı, 4 ay hapis cezasına çarptırıldı.

30 yaşındaki Markus Larsson, Kuzey Direniş Hareketi (NMR) adlı Nazi örgüte yakınlığıyla bilinen Nordfront adlı internet sitesinde 15 Mart günü Yeni Zelanda’da gerçekleşen cami katliamını konu alan bir yazı yazdı.

Makalenin altına katliamı gerçekleştiren Brenton Tarrant’ın çekimini yaptığı 17 dakikalık bir film yerleştirdi.

İlk Mahkeme, Larsson’un Tarrant’ın çektiği katliam filmini yayınlayarak şiddeti teşvik suçu işlediğine hükmetti.

sorumlu yazı işleri müdürlüğü görevini yürüten Larsson, aynı sitede LBGTİ’leri aşağılayan bir makale de yayımladı. Makalede ‘Nasyonal Sosyalistlerin Kivik yerleşim birimini “Düşman eşcinsellerin bayraklarından temizlediklerini” övgüyle anlattı.

Hükümet Adalet Müfettişi, Larsson hakkında LGBTİ bireylere karşı nefret suçundan soruşturma başlattı. Mahkeme, Larsson’u şiddeti özendirmek ve nefret suçu işlemekten 4 ay hapis cezasına çarptırdı.

Mahkeme, daha önce Kuzey Direniş Hareket’nin düzenlediği bir gösteride Hitler selamı verdiği ve polislere saldırdığı için cezaya çarptırılan Larsson’un cezasını ertelemedi.

Bu yılın Haziran ayında da katliamın gerçekleştiği Christchurc'de görüntüleri 30 arkadaşına gönderen bir iş insanı 21 ay hapis cezasına çarptırılmıştı.

Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan söz konusu görüntüyü bu yılın Mart ayında yapılan seçimlerden önce İstanbul ve Tekirdağ'da düzenlediği mitinglerde dev ekranlardan yayınlamıştı.