İsveç'teki okullarda Seyfo'nun okutulması önerisi

İsveç'te Sosyal Demokrat İşçi Partisi ve Liberal Parti üyesi milletvekilleri, 1900'lü yılların başında gerçekleşen Seyfo soykırımının okullarda öğrencilere okutulmasını istedi.

İsveç'te Sosyal Demokrat İşçi Partisi milletvekilleri Abraham Halef ve Ingela Nylund ile Liberal Parti Milletvekili Robert Hannah, parlamentoya ayrı ayrı verdikleri önergelerinde, Süryanilerin 'Seyfo' olarak adlandırdığı 1914-1915 soykırımının okullarda ders olarak okutulmasını istedi.

Milletvekilleri, önerilerinin parlamentoda oya sunulmasını ve kabul edilerek Seyfo soykırımının ders olmasını sağlamak için hükümete görev verilmesini talep ediyor.

Milletvekilleri, 1915-1918 yılları arasında bugünkü Türkiye topraklarında 1,5 milyondan fazla Süryani, Asuri, Keldani, Ermeni ve Pontus Rumunun katledildiğini hatırlatarak, "Soykırımıyla tek dil ve tek dinin egemen olduğu homojen bir toplum yaratılması amaçlandı ve bu nedenle Hıristiyan yerli halka yer yoktu” dedi.

Soykırım konusunda çok yazıldığını, pek çok uzmanın araştırma yaptığı belirten milletvekilleri, soykırımın üzerinden 100 yıldan fazla bir süre geçmesine rağmen tanıkların anlatımlarının kuşaktan kuşağa geçtiği belirtildikten sonra, Türkiye'nin soykırımını reddetmesine şu ifadelerle tepki gösterildi:

'TÜRKİYE GEÇMİŞİYLE YÜZLEŞMİYOR'

"Türkiye soykırımını kabul etmemeyi ve geçmişiyle yüzleşmemeyi seçiyor. İsveç Parlamentosu birçok ülkenin yaptığı gibi 2010 yılında Seyfo soykırımını kabul etti. Soykırımından zarar görenlerin torun ve akrabaları hâlâ uzlaşma ve kabul bekliyor.”

Vekiller, 2018 yılında 30 bini aşkın yaşadığı Stockholm'un Södertelje ilçesini ziyaret eden zamanın Dışişleri Bakanı Margot Wallström'ün soykırım kurbanlarının yakınlarına, "Biz günümüzde bir dizi önlem alacağız, örneğin Yaşayan Tarih Forumu'na 1915 soykırımını anlatan gezici sergiler açması görevini vereceğiz” dediğini hatırlattı.

Wallström'ün okullarda soykırım dersleri verileceğini ve bir soykırım konferansı düzenleneceği sözlerini verdiğini de hatırlatan vekiller, tüm bunların yerine getirilmesinin soykırım kurbanları için önemli olduğuna vurgu yaptı.

'SEYFO DERS KİTAPLARINDA YER ALMALI'

Liberal Parti Milletvekili Robert Hannah da yazılı bir önerge vererek Seyfo soykırımının İsveç'teki okullarda ders kitaplarında yer almasını ve öğrencilere okutulmasını istedi.

Soykırım sırasında Asurilerin yüzde 70 ila yüzde 90'nın yok edildiğini belirten Hannah, soykırım sırasında kimsenin müdahale etmediği gibi daha sonra olanların unutulmaya terk edildiğini söyledi.

Hannah, 2010 yılında İsveç Parlamentosu'nun Seyfo soykırımını kabul ettiğini hatırlatarak, "Uzmanlar Seyfo'yu soykırım olarak kabul ederken istisnalar dışında Türk uzmanlar inkâr ediyor. Türkiye'de soykırımdan bahsetmek yasak" dedi.

Hitler'in Polanya'nın işgalinden hemen önce ”Kim Ermenilere yönelik soykırımı hatırlıyor?” dediğini hatırlatan Hannah, katliamı gerçekleştirenlerin metotlarının günümüzde Naziler ve İslamcılar tarafından sürdürüldüğünü söyledi.

Yahudilere yönelik soykırımın Avrupa'nın tarihinde önemli olduğu kadar Seyfo soykırımının Ortadoğu'nun modern tarihinde aynı önemi taşıdığı değerlendirmesini yaptı.

Türkiye'nin soykırımı inkâr etmesinin soykırımda yakınlarını kaybedenler için büyük acılara neden olduğunu söyleyen Hannah, Seyfo soykırımının İsveç'teki okullarda okutulması için parlamentonun karar almasını istedi.

'24 NİSAN SOYKIRIM KURBANLARINI ANMA GÜNÜ İLAN EDİLSİN'

Hannah, verdiği bir başka önergeyle de İsveç'in 24 Nisan gününü Seyfo soykırımı kurbanlarını anma günü olarak kabul etmesini istedi.

Hannah, bugün parlamentoya yeni bir önerge vererek geçtiğimiz haftalarda Türkiye'yi ziyaret eden İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde'ye 1915 yılında gerçekleştirilen soykırımı gündeme getirip getirmediğini sordu.

Yabancı karşıtı İsveç Demokratları'nın Dış Politika Sözcüsü Markus Wiechel de yazılı soru önergesiyle 24 Nisan gününün Seyfo soykırımı kurbanlarını anma günü olarak kabul edilmesini istedi.

Wiechel, Türkiye'nin Suriye ve Irak'ta insanlığa karşı suç işlemeye devam ettiğini belirtti.