İsviçre: Açlık grevlerini yakından takip ediyoruz!

İsviçre Dışişleri Bakanlığı, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecride karşı yürütülen açlık grevi eylemlerini “yakından takip ettiklerini” bildirdi.

İsviçre Dış İşleri Bakanlığı, açlık grevlerine ilişkin bir mektuba yanıt verdi.

Cenevre Demokratik Kürt Toplum Merkezi adına Ramazan Baytar, HDP Hakkâri Milletvekili Leyla Güven öncülüğünde birçok merkezde açlık grevinde olan eylemcilerin taleplerine ilişkin, Dışişleri Bakanlığı’na bir süre önce mektup yazmıştı.

Dış İşleri Bakanlığı adına İnsan Güveliği Elçisi Heidi Grau tarafından kaleme alınan yanıtta, ilk olarak Cenevre’de 57 günden beridir açlık grevinde olan Mehmet Ali Koçak’ın eylemi hakkında yapılan bilgilendirmeden dolayı teşekkür edildi.

İsviçre Dış İşleri Bakanlığı’nın hem Türkiye’de hem de bölgede insan haklarını büyük bir dikkatle yakından takip ettiğini ifade eden Grau, “İsviçre, Türkiye’deki insan haklarına yönelik 27 Şubat 2019 tarihinde hem Avrupa Konseyinde (AK) hem de aynı tarihte Avrupa Güvenlik Teşkilatında görüşlerini açıkça dile getirdi” hatırlatmasında bulundu.

Avrupa’da ve Cenevre’de devam eden açlık grevlerine ilişkin bilgilendirmeleri not ettiklerini söyleyen Grau, “Ankara Büyükelçilimiz Sivil Toplum Kuruluşları ile kurduğu bağlantılarla konuyu yakından dikkatle takip ediyor” diye ekledi.

Baytar’ın, Dışişleri Bakanlığından bir heyetin hem Cenevre’deki hem Strasburg’daki açlık grevi eylemciler ile bir görüşme talebini de yanıtlayan Grau, kendilerinin elçilik üzerinden bilgileri aldığını ifade ederek, böyle bir görüşmenin gerekli olmadığını savundu.