İsviçre’de Yeşiller sürprizi, Kürt aday Atıcı da parlamentoda

İsviçreliler, Federal Parlamento seçimleri için sandık başında gitti. Seçimlerin sürpriz partisi Yeşiller olurken, Sosyalist Parti adayı Kürt Mustafa Atıcı da parlamentoya girdi.

İsviçreliler, 200 kişilik Federal Parlamento Milletvekillerini ve 46 kişilik Devlet Konseyi üyelerini seçmek için sandık başına gitti. Katılım oranının yüzde 49’larda kaldığı seçimlerin sürpriz partisi Yeşiller oldu.

SEÇİMLERİN SÜRPRİZ PARTİSİ

Bir önceki döneme göre oylarını yüzde 5, 9 artıran yeşiller, toplamda parlamentoya 28 milletvekili göndererek meclisin 4’üncü büyük partisi oldu. Yeşiller'in oylarının artırmasında etkenin son dönemde ülkede güçlü bir şekilde gerçekleştirilen iklim eylemleri olduğu düşünülüyor. Yeşiller'in Basel Kanton Milletvekili adayı Sibel Arslan, tekrardan parlamentoya girmeye hak kazandı.

MERKEZ SAĞ GÜÇ KAYBETTİ

Parlamentoda en çok sandalyeye sahip olan merkez sağ parti SVP, geçen döneme göre yüzde 3,6 oranında oy kaybetti. Geçen dönem 65 sandalyeye sahip olan SVP, bu dönem parlamentoya 54 milletvekili gönderebilecek.

SP DE OY KAYBETTİ

43 sandalyeyle parlamentonun ikinci büyük partisi olan Sosyalist Parti'nin ise geçen döneme göre oyları yüzde 2,2 azaldı; bu dönem parlamentoya 38 milletvekili gönderebildi.

Parlamentonun 3’üncü büyük partisi olan Liberal Radikal Parti (PLR) ise geçen döneme göre 1,1 oranında oy kaybederken, yeni dönemde parlamentoya 29 milletvekili gönderdi.

 ARSLAN VE  ATICI MECLİSTE

Demokratik Kürt Toplum Merkezleri’nin de destek verdiği Sosyalist Parti Basel Kanton Milletvekili adayı, Mustafa Atıcı ve Sibel Arslan da Federal Parlamentoya girmeye hak kazandı.

Sosyalist Parti’den (SP) 2004 yılından bu yana Basel Kanton Milletvekilli olan Atıcı, bu süre zarfında hem kantondaki göçmenlerin sorunlarıyla yakından ilgilenmeyi hem de geldiği topraklar olan Kürdistan ve Türkiye’de yaşayan hak ihlallerini kanton parlamentosunun gündemine taşıdı.